Foto: Goran Mehkek / Robert Fajt / CROPIX

U Gospiću pronađeni ostaci žrtava partizanskih zločina: Potvrđena je grozota

Autor: I.G.

Iz Ličko-senjske županije u srijedu je objavljeno kako je u protekle dvije godine, na području Gospića, provedeno istraživanje i ekshumacija najmanje 153 posmrtna ostatka žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Župan Ernest Petry i gradonačelnik Karlo Starčević obišli su lokalitet ekshumacije.

“Zgrožen sam partizanskim zločinima koje su bez ikakva procesuiranja počinili ličkim Hrvatima u poslijeratnom razdoblju”, rekao je Petry i zahvalio vladi RH i Ministarstvu hrvatskih branitelja što će žrtve nakon skoro 70 godina biti dostojanstveno pokopane.


Preminuo je branitelj Ivo, zatočenik svog stana: ‘Ovo je kao u Alan Fordu. Kad moram izaći, zovem Hitnu’

Terenske aktivnosti

Ove terenske aktivnosti provode se u skladu s Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. U prve dvije faze istraživanja, tijekom 2021. i 2022. godine, pregledano je čak 835 četvornih metara terena, a do sada je ekshumirano najmanje 153 posmrtna ostatka, priopćeno je.

Foto: Mate Piskor / CROPIX / Ilustracija

Ministarstvo hrvatskih branitelja je 20. rujna započelo posljednju fazu probnih iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na predjelu ispred groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću. Prethodno je provedeno detaljno istraživanje lokacije, uključujući terenske izvide i snimanje iz zraka, te probna iskapanja na više mogućih mjesta – uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta.

‘Sažvakali ste nas i ispljunuli’: Javili se Veprovi, grupa hosovaca za koju ne znate

Potvrđeni nalazi

Time su, kažu, potvrđeni nalazi ljudskih posmrtnih ostataka pa je sad potrebna i priprema lokaliteta podizanjem asfaltnog sloja dijela ceste između gospićkog groblja i nogometnog igrališta Balinovac.
Uz potragu za osobama nestalim u Domovinskom ratu, koja je prioritet ove vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja, intenzivno se provode aktivnosti i u istraživanju grobišta žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, podsjetili su u Ličko-senjskoj županiji i dodali da je u mandatu ove vlade istražena 81 lokacija grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 1943 osobe.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.