HRT

U Dubrovnik uplovio kruzer, iskrcat će se 756 članova posade i svega 5 ili 6 Hrvata

Autor: Dnevno

U luku Gruž u Dubrovniku jutros je stigao kruzer Carnival Magic s kojeg bi se trebalo iskrcati 756 članova posade, među kojima je i manji broj hrvatskih državljana.

Koronavirus je napravio mnoge probleme, a jedan od njih se odrazio na pomorce koji su često od razvoja koronakrize u poziciji da su zatočeni na brodovima i ne mogu se vratiti kući. U posljednje vrijeme sve su glasniji članovi posada kruzera od koji su neki već više od 2 mjeseca gotovo zatočeni na brodovima, a proces njihove repatrijacije stalno nailazi na prepreke.

Romano Perić, koordinator Međunarodne organizacije transportnih radnika u Hrvatskoj i pomoćnih glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, objasnio je jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da neće sva posada Carnival Magica biti iskrcana u istom trenu.

”To će se obavljati u segmentima, postepeno, i to kroz dva dana, jer imamo najavu da će brod ostati i danas i sutra u luci”, rekao je Perić.

MUP će obaviti formalnosti pregleda dokumenata, a usput i mjeriti temperaturu pojedinim članovima posade, dodao je.

”Uvjereni smo da na brodu nema zaraženih s obzirom na to da je tako dugo u karanteni, ali svejedno ćemo se držati nekakvih restrikcija vezanih za ovu cijelu situaciju, bit će to prilično pomno i pažljivo odrađeno” poručio je Perić.

Prije luke Dubrovnik brod je bio u Gibraltaru. Među 756 članova posade deset je nacionalnosti, a na brodu radi samo pet-šest Hrvata, za razliku od sljedećeg broda, koji će doći 28. svibnja, Carnival Breeze, a na kojemu se očekuje nešto više od sto hrvatskih pomoraca. Većina na brodu koji danas stiže dolazi iz Ukrajine i Rumunjske, a tu su i neki pomorci iz okruženja, državljani Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovačke, BiH, Albanije, Kosova i tako dalje, naveo je Perić, koji je također rekao da je operacija repatrijacije bila izuzetno kompleksna.




Na pitanje koliko hrvatskih državljana članova posada još čeka repatrijaciju Perić je rekao da se može govoriti o broju od oko 800 članova posade vezano za kruzing-industriju.

Perić je također poručio da je izuzetno nepovoljno koristiti naše pomorce u smislu pobunjenika i štrajkaša s obzirom na to da su izuzetno renomirani na kruzerskim kompanijama.

”Pandemija je donijela to što je donijela, sigurno je da se pojavila određena doza nervoze na brodu s obzirom na odgađanja nekih kompanija da se krene prema putu. Vidimo da je Carnival već krenuo s tim, očekujemo i da će druge kompanije isto ovih dana krenuti”, rekao je Perić.




Perić  je rekao da svi pomorci koji rade trebaju primati plaću te da se, ako je ne primaju, mogu javiti njemu ili bilo kome od ITF mreže inspektora širem svijeta. Međutim, pomorci kojima je istekao ugovor ili im je terminiran zbog ove situacije dobili su nadoknadu za prekid ugovora i neke dodatke.

”Znači, oni ne rade. Oni jesu na brodu, ali su u statusu repatrijacije”, rekao je Perić, dodavši da njima trebaju biti osigurani smještaj, obroci, zdravstvena skrb i put doma.

MUP o repatrijaciji

Dosta naših pomoraca još uvijek je diljem svijeta. HRT je poslao upit MUP-u, a iz Uprave za konzularne poslove, koja je nadležna za organizaciju povratka, rekli su da mnoge države ne dopuštaju iskrcaj pomoraca na njihovo državno područje pa se u takvim okolnostima primjenjuju neke druge prakse. Nije izgledna repatrijacija zračnim putem, pa kompanije razmatraju povratak brodovima, kao što smo vidjeli u Dubrovniku. Diplomatsko-konzularna predstavništva u komunikaciji s kompanijama i nadležnim tijelima trećih zemalja nastoje pripomoći u iznalaženju konkretnih rješenja, upućuju se diplomatska pisma, a kako je Hrvatska predsjedavajuća u EU, i tamo se raspravlja o tome kako napraviti što efikasniji izlazak pomoraca.

Dosad je u Hrvatsku vraćeno nekoliko manjih skupina pomoraca, a najveća je bila skupina od njih 17. U tijeku je organiziranje repatrijacije oko stotinu naših pomoraca koji su zaposlenici Royal Caribbean Cruisea, gdje radi i najviše naših državljana.

KAOS NA BRODU: Šestero Hrvata zarobljeno na kruzeru kraj obale Japana

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.