Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U Češkoj zaratile medijske kompanije: U sve je upletena Hrvatska, ali na neobičan način

Autor: Bruno De Zan

Među češkim tvrtkama je izbio sukob oko neobičnog razloga, a u priču je upletena i Hrvatska. Češka tvrtka Media Net preko hrvatskog zaposlenika registrirala je internet adresu Mediaboard.hr na što je konkurent Monitor Media koji koristi brend Mediaboard pokrenuo arbitražu preko Hrvatske akademske istraživačke mreže CARNETA, prenosi Forbes Hrvatska.

Naime domena definira identitet na Internetu i dosta je važna u poslovnom svijetu. Za upravljanje svim internetskim adresama na hr domeni zadužen je CARNET koji provodi arbitraže ako dođe do nesporazuma. Domena mediaboard.hr bila je registrirana na hrvatskog državljana Marka Buljana. Buljan je domenu registrirao na tvrtku Media Net koja je u suvlasništvu kompanije Newton Media.

Ove tvrtke su izravni konkurenti, a sumnjivo je bilo to Media Net na svoju web stranicu nije stavio nikakav sadržaj, što znači da je domenu zakupio samo kako je konkurent ne bi mogao koristiti.

Ako ste stručnjak u ovom području, traženi ste kao suho zlato: Njemačkoj jako fali ovih radnika

CARNET-ov pravilnik propisuje tri pravila koja se moraju kumulativno ispuniti kako bi se u arbitraži nekome oduzela domena. To su ime istovjetno ili zbunjujuće slično nekom zaštićenom imenu, nepostojanje prava ili legitimnog interesa trenutnog korisnika domene na nju i korištenje registrirane domene suprotno načelu savjesnosti i poštenja. Arbitar Marko Mećar na temelju dostavljenih očitovanja zaključio je da su sva tri uvjeta ispunjena te je domena oduzeta dosadašnjem vlasniku.

Foto: Cropix

Netko kupio domenu Rijeke pravde

Sličan slučaj se dogodio i prije nekoliko tjedana kad je netko zakupio domene sve domene s nazivom “Rijekepravde” i “Rijeke-pravde”.
SDP-u i HDZ-u anonimni lukavac preko zakupljene web stranice poslao je sljedeću poruku: “Je*iga, prestigao sam vas. Događa se i najboljima :/”. Na stranici rijekepravde.com objavio je jedan banner s natpisom “Kupi me” i imenima “Peđa” i “Andrej” koja izmjenjuju poziciju.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.