Foto: Guliver

U BEOGRADU BI SE MOGLI POJESTI OD MUKE! Novi crnogorski predsjednik prozborio o Kosovu: ‘Gospodin Šešelj i ja smo dva različita svijeta’

Autor: Dnevno.hr

Crna Gora je izabrala i mladi Jakov Milatović novi je predsjednik te zemlje u kojoj godinama vlada politička nestabilnost. Nakon izrazitih strahova da je riječ o produženoj ruci Aleksandra Vučića i Srbije koja želi proširiti utjecaj u Crnoj Gori, čini se da bi se Beograd mogao pojesti od muke nakon njegovih najnovijih izjava u kojima priznaje Kosovo i odriče se od radikala kao što je Šešelj.

Milatović je dao intervju za Dnevnik Nove tv.


“U nedjelju je došlo do pobjede u Crnoj Gori, nad režimom koji je nadvladan. Ja sam čovjek koji je europski političar. Zato sam tako snažno i pobijedio režim. Mislim da Crnu Goru čeka još snažnija europska budućnost i da se više nikada ne vratimo u retoriku prošlosti čiji je simbol u Crnoj Gori ipak bio Đukanović, koji je ponikao u ratnim 90-im godinama”, rekao je Milatović.

Komentirao je i slike koje su stigle iz Crne Gore – srpske zastave, tri prsta u zraku, uzvici “ovo je Srbija”.

Zanimljiva podrška

“Svatko vidi ono što možda želi vidjeti. Ja sam vidio dostojanstvenu pobjedu s crnogorskim i europskim zastavama. Zamislite, nakon 34 godine jednog skoro pa kvazi diktarskog režima srušite. To je bio povijesni dan za Crnu Goru. Upravo je Đukanović bio na čelu Crne Gore kada smo mi, kao zemlja, kaskali u europskim integracijama. Da je on htio, mi bismo danas bili u Europskoj uniji, a bilo je suprotno. U nedjelju je pobijedila europska Crna Gora”, neda se Milatović.

Voditelj ga je podsjetio da su mu kroz kampanju podršku davali srpska pravoslavna crkva, političari koji su snažno povezani s prosrpskim strujama u Srbiji i Crnoj Gori, a podršku je davao i Vojislav Šešelj.

“Podsjetio sam crnogorsku i regionalnu javnost da je upravo Šešelj Đukanovićev ratni drug. Šešelj je bio na prvoj inauguraciji Đukanoviću ’98. Znate, gospodin Šešelj i ja smo dva različita svijeta”, odgovorio je Milatović.

Što se tiče podrške srpske pravoslavne crkve, Milatović je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska prošla torturu Đukanovićeva režima. “Upravo je Đukanović bio taj koji je pitanje crkve uveo u svakodnevnu crnogorsku politiku prije par godina. Pitanje crkve je stavljeno ‘ad acta’. To je vrlo važno jer ćemo sada imati priliku da se snažno okrenemo suštinskim temama koje zanimaju građane. To su borba protiv kriminala i korupcije – znate da je Crna Gora od Europske komisije bila okarakterizirana kao zarobljena država”, kazao je Milatović.

Čestitka hrvatskog predsjednika

Crnogorski je predsjednik rekao da je dobio lijepu čestitku od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. “Dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom su nam vrlo važni i radujem se i posjetu Zagrebu, kao i posjetu Milanovića Podgorici već i na inauguraciji krajem petog mjeseca”, istaknuo je Milatović.
Dotaknuo se i vrućeg pitanja Kosova. Na upit hoće li Crna Gora napraviti korak unazad od priznavanja, Milatović je rekao da je to situacija koja je završena što se tiče Crne Gore.

“Kosovo je međunarodno priznata zemlja. Međutim, ono što bi nama kao sastavio dio regije bilo važno – da Beograd i Priština dodatno pronađu zajednički jezik kako bismo svi zajedno zakoračili u ljepšu i više europsku budućnost zapadnog Balkana”, rekao je između ostalgo crnogorski predsjednik.

Cijeli intervju možete pogledati ovdje.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.