Foto: CROPIX

U BEOGRAD STIŽE POSEBAN TIM IZ NORVEŠKE! Imaju jezivi zadatak: ‘U to se ne bi trebala miješati politika’

Autor: Dnevno.hr

Srbija još uvijek pokušava pronaći način kako da se nosi s nezapamćenom tragedijom u kojoj su brutalno ubijena nedužna djeca i zaštitar u školi na Vračaru. Dok dio roditelja učenika zahtijeva da se nastava prebaci u neku drugu školu, a na mjestu užasa izgradi memorijalni centar, drugi dio roditelja smatra da je preseljenje nepotrebno te da djeca trebaju normalno nastaviti pohađati nastavu.

Kako bi se ranjenoj zajednici barem malo olakšao pakao kroz koji prolaze, u Beograd je jučer stigao tim psihoterapeuta iz Norveške koji su se 2011. godine bavili traumama njihovih građana nakon masakra koji je počinio Andresa Breivik.

U tom timu su psiholozi, psihoterapeuti, čak i arhitekti

“Roditelji djece koja su stradala 3. svibnja, kao i mame i tate učenika koji su pod traumom, trebaju pustiti struku da riješi pitanja i probleme vezane za daljnji rad Osnovne škole ‘Vladislav Ribnikar’, u što ne bi trebalo da se miješati politika, ni političari. Nama će pomoći kolege, tim psihoterapeuta iz Norveške”, otkrila je za Nova.rs profesorica psihologije Tamara Džamonja Ignjatović, članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana nakon masakra koji je počinio Kosta K.


Profesorica psihologije je podsjetila da je Breivik, ekstremist i “ideološki terorist”, u jednom danu ubio 77 studenata u roku od 85 minuta.

“Kolege nam stižu u pomoć jer imaju slično iskustvo. U tom timu su psiholozi, psihoterapeuti, čak i arhitekti, koje su projektirali memorijalni centar nakon ubojstva u Norveškoj. Oni će sudjelovati u planiranju memorijalnog centra u ‘Ribnikaru’, a tim psihologa i terapeuta će, zajedno sa nama, pažljivo saslušati svakog roditelja i vidjeti što tko od njih želi, na koji način se bore s traumom, strahovima, bolom i kako to premostiti”.

Sve će ih saslušati

Ovi eksperti su, dodaje ona, nakon Breivikovog masakra, napravili prvo Trauma centar, u kojem su se bavili pružanjem pomoći svim ljudima koji su direktno pogođeni ubojstvima, ali i onima koji su proživljavali traumu.

“Iz njihovih razgovora s ljudima je zapravo proizašao Trauma centar u Oslu, a potom i Memorijalni centar na otoku Utoja. Isto kao što su radili s ljudima u Norveškoj, postupit će i s ljudima u Beogradu. Sve će ih saslušati, to je prvo i najvažnije, a onda ćemo zajedno napraviti pažljiv plan kako da dođemo do zajedničkog rješenja, prije svega po pitanju škole, i kako da spriječimo dalje konflikte među roditeljima”, kaže profesorica Džamonja.

Pomoć tima stručnjaka iz Norveške kolegama u Srbiji, kao i građanima, bit će pružena potpuno besplatno.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.