Foto: Duje Klaric / CROPIX

U Belgiji i dalje vlada politička nestabilnost: Sve izgledniji novi izbori

Autor: Dnevno

Dan nakon što nije uspio novi pokušaj socijalista i flamanskih nacionalista da formiraju vladu, politička se kriza u Belgiji zaoštrava te su sve izgledniji novi izbori.

Od kraja 2018.godine, Belgija nema pravu vladu jer je liberal Charles Michel podnio ostavku kralju nakon što su iz vlade otišli flamanski nacionalisti N-VA zbog neslaganja u vezi migracija.

Nakon izbora u svibnju 2019. godine uslijedilo je pet neuspješnih pokušaja približavanja stajališta prvih političkih snaga na jugu odnosno sjeveru zemlje.

Paul Magnette, predsjednik socijalista je rekao da su pregovori pravo mučenje.

Belgija je navikla na političku nestabilnost. Naime, godine 2010. i 2011. ta zemlja od 11 milijuna stanovnika bila je bez vlade rekordan 541 dan.
Druga mogućnost za formiranje vlade je dogovor socijalista, liberala i Zelenih uz potporu demokršćana. Tada bi vlada imala većinu od 150 zastupnika. Guverner belgijske središnje banke upozorio je da će, ne riješi li se kaos, Belgija imati najveći deficit u EU-u poslije Italije.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.