fbpx
screenshot

TVRTKO JAKOVINA O REVIZIJI POVIJESTI: ‘Ako ste lijeni, glupi, nesposobni, pa i zločinci – štiti vas nacionalizam!’

Autor: Dnevno

Povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Tvrtko Jakovina je dao intervju za bosanskohercegovački portal Klix.ba povodom izdavanja njegove posljednje knjige – biografije Budimira Lončara, posljednjeg jugoslavenskog diplomata.

Jakovina je komentirao revizionističke procese u zemljama bivše Jugoslavije, suvremenu politiku i odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Naglasio je kako, za razliku od vremena Budimira Lončara “nema više Hladnog rata i posebnog položaja Jugoslavije, a možda više nema ni vizije što bismo trebali”.


“Za one koji su danas na njegovom mjestu, nisam siguran da mogu do sugovornika koji ujedno nije i predsjednik zavičajnog kluba. Siguran sam, doduše, da znaju osuditi sve totalitarizme i sakupljati novac da bi s iseljenicima proslavili nacionalni praznik. Vizije budućnosti nigdje, a strah od donošenja odluka, zamjeranja, toliki je da je kritika prošlog najsigurnija i često i jedina politika”, rekao je Jakovina i dodao:

“Zamislite, danas, 2020. kritizirate ono što je bilo prije 70 godina?! A posao vam je graditi budućnost. Katkada je tragično što se zna da oni koji postavljaju vodeće diplomate, o njima misle isto što i ja. Ali, dobri su domoljubi i odani članovi stranke”.

Na pitanje o reviziji povijesti na ovim prostorima napominje važnost partije. “To je i naše stanje, to je naša prošlost, to je često i prošlost Evrope. Isti su to ljudi koji su nekada bili u ustašama, pa poslije u partiji, pa su postali nešto sedmo kasnije.”

“Problem je pretvaranje, gluma, osjećaj da je normalno danas razbijati imena partizana, kao da se isto neće dogoditi i sa sadašnjim herojima? Sve dok se prema prošlosti ponašamo na isti način, jučer i danas, tako će i biti. U isto vrijeme će uglednici i članovi partije (zajednice ili stranke) danas ući i u masone i u Opus dei i biti u političkoj partiji, samo da bi došli na funkciju. Partija je nužna da bi se došlo do položaja. Nema ideologije, ideologije nema više niti u svijetu. Sve prolazi, ništa nije važno. To je stara stvar. Problem je samo što više uopće, ali niti najmanje, nije važno jeste li dobri, vrijedni i pametni”, rekao je Jakovina.

Osvrnuo se i na stanje u regiji u usporedbi s Hrvatskom. “Mi smo svi obavili naše revizije, osim Crne Gore, barem do sada. Danas je dominantni narativ onaj po kojemu su fašisti najmanje osobe za koje treba imati razumijevanje, a idealno, kad nema vanjskih promatrača, borci za naciju, nasuprot izdajnicima. Nacionalizam je ideologija koja vlada i koja se odlično prilagođava. Nacionalizam vas štiti ako ste lijeni, glupi, nesposobni, pa i zločinci. To je način na koji se sve promatra”.

Naravno nije propustio komentirati i zategnute odnose Hrvatske i BiH. “Srž problema je u bosanskohercegovačkoj nestabilnosti i hrvatskoj nemoći da bilo šta promijeni. Da se razumijemo, trenutno nema volje ni kod jednog igrača na međunarodnoj sceni da se pozabavi stanjem u BiH, jer nema konsenzusa za mijenjanje Daytona ili dubinske reforme”.
Pritom se osvrnuo i na nedavne izjave predsjednika Zorana Milanovića. “Predsjednik Milanović napada BiH, baš kao što napada i sve druge, napose one koji su ga podržali na izborima. Ne znam zašto. Šteta. Stvara se negativna energija. Druge štete, srećom, neće biti”, zaključio je Jakovina.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.