Foto: Pixabay, Ilustracija

TUŽNO, ALI ISTINITO! U Klaićevoj 30 posto više djece traži pomoć: ‘Pandemija je ostavila posljedice na njihovu psihu’

Autor: L.B.

Liječnici iz dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu uspjeli su prošlog tjedna spasiti život malene djevojčice sa 16 operacija, a koja je imala samo dva posto šanse da preživi zbog težine ozljeda.

O Klinici za dječje bolesti Zagreb u emisiji Novi dan N1 televizije govorio je ravnatelj Klinike Goran Roić.

“Moram se zahvaliti svim medicinskim djelatnostima, unatoč svim ovim okolnostima, ne samo covida, nego i potresa koji je na bolnicu ostavio veliki trag, sve se medicinske djelatnosti odvijaju i dalje. I ovaj zadnji uspjeh s malom Anđelom koja je došla pred više do pet mjeseci s izuzetno teškim ozljedama šest organskih sustava, ali hvala bogu, završilo je tako da je otpuštena kući kao zdravo dijete”, rekao je Roić.

‘Naš problem je problem daljnjeg razvoja’

Dodao je i kako Klinika ide ukorak sa stupnjem razvoja europske i svjetske medicine.

“Naš problem je problem daljnjeg razvoja, znate za projekt Nacionalne dječje bolncie. U Klaićevoj smo kontinuirano od 1951., napravila je svoju veliku misiju i mogu reći da je postala brend, no jednostavno smo prerasli kapacitete same bolnice i infrastrukturne kapacitete.

Mislim da je jedino rješenje, jedini način kvalitetnog daljnjeg rada, razvoj nove Nacionalne dječje bolnice”, rekao je Roić.

‘Djeca kao mogući rezervoar širenja infekcije’

Iako, i kada obole od covida, djeca obično budu asimptomatski zaraženi ili imaju blažu kliničku sliku, Roić ističe da ne treba ignorirati covid kod djece. Međutim, mnogi roditelji dvoje cijepiti svoje dijete ili ne.
“Stav HZJZ-a i struke je da se podupire cijepljenje i u tim dobnim skupinama, posebno kod kroničnih bolesnika, kod onih koji imaju rizične faktore, kod djece koja žive u zajednici i ne mogu se izolirati od drugih članova obitelji koji su rizični ili imunokompromitirani.

Ako gledamo s javnozdravstvenog epidemiološkog aspekta, djece kao mogući rezervoar širenja infekcije, treba sagledati i utjecaj cijepeljenja te populacije na suzbijanje epidemije”, rekao je Roić.

Psihofizičke posljedice pandemije kod djece

Na pitanje imaju li djeca koja zbog covida završe u bolnice trajnije posljedice, Roić je rekao kako još uvijek ne znamo sve činjenice o mogućim kasnijim komplikacijama.
“Ima sada naznaka da ima nekih posljedica na zdravlje koje zahtijevaju i daljnje praćenje i zdravstvenu skrb. No htio bih istaknuti, naš zavod za psihijatriju i psihološku medicinu, mi smo 30-ak posto više pacijenata imali u ovom periodu. Očito su uvjeti života rada koje nosi covid, ostavili posljedice ne samo na fizičko zdravlje, nego i psihu djeteta.

Općenito su to tjeskoba, nemir, zatvorensot, promjena ponašanja u odnosu na ranije… Dugo je sve ovo trajalo, logično je da je ostavilo posljedice”, rekao je Roić.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.