Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Turudića na novom poslu čeka ‘siva eminencija’ i potpuno je jasno što mu treba biti prvi potez

Autor: Željka Babić/7dnevno

Bojim se da nam Vladimir Šeks i Mladen Bajić još biraju ljude na ključna mjesta u pravosuđu, bojim se da je i ovo njihov izbor – izjavila je “možemosica” Sandra Benčić uoči izbora suca Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

I nije jedina, slično je objavljeno i na dan kad je Vlada službeno predstavila kandidaturu Turudića za DORH, kad su najbliži suradnici Andreja Plenkovića izjavili kako su navodno tek tri sata prije sjednice doznali da se Plenković odlučio za njega, i to baš zato što su za njega lobirali Šeks i Bajić.

Ali to samo dokazuje da jedna od čelnica oporbe, Sandra Benčić, pojma nema o političkim procesima vladajućeg HDZ-a, jednako kao što su i kasnije Plenkovićeve izjave dokazale da i on sam s dolaskom Ivana Turudića ne samo da očekuje zaštitu za sebe i “svoje dečke” nego i da prioritetno očekuje čistku u DORH-u, jer Turudić upravo zato i dolazi.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Siva eminencija

Nakon što su iscurile sočne poruke Josipe Rimac i Ivana Turudića, a “di si lipa” i “di si radosti” i postale općenarodna poštapalica, Plenković se kao ris naljutio na ekipu u USKOK-u i DORH-u te jasno poručio kako su upravo oni pustili škakljive poruke bivše državne tajnice i suca Turudića.

Nakon toga postalo je jasno da, čak i ako je Turudić primarno dobio mig da se kandidira kako bi zataškavao u DORH-u, naročito pred europskim tužiteljstvom u Hrvatskoj (EPPO), sada njegov zadatak postaje nešto drugo, a to je čišćenje samog DORH-a od starih kadrova koji su se drznuli pustiti u javnost sporne poruke. Plenković je to doživio kao institucionalni udar na Vladu, svojevrsni mini puč, i Turudićev prvi zadatak postaje čišćenje DORH-a. Uostalom, Plenković je vrlo jasno, nakon glasanja o Turudiću u Saboru, rekao kako je dobro da u Državno odvjetništvo sada dolazi vanjski čovjek Turudić, koji nikada nije radio u DORH-u nego uvijek na sudovima, te kako mu je zadatak uvesti red u taj sustav.

To znači, prvo, da dugogodišnja siva eminencija DORH-a Mladen Bajić, koji je imao čak tri mandata glavnog državnog odvjetnika i za to vrijeme preživio dva predsjednika Republike i četiri premijera, s Turudićevim dolaskom krajem svibnja odmah ide u trajnu mirovinu.

Bajić je 1950. godište, dakle ima gotovo pune 74 godine i već ima aktiviranu mirovinu po sili zakona, dok u DORH-u i dalje radi kao savjetnik za međunarodno savjetovanje, i to odlukom aktualne šefice Zlate Hrvoj Šipek u njezinu uredu. Dakle, itekako ima uvjete za punu mirovinu, ali dosad ga se nitko nije usudio dirnuti jer je slizan sa svim mogućim pravosudnim, a i političkim strukturama niz godina, od 2000. do danas, a uz to i blizak Vladimiru Šeksu, političkom “tati” Andreja Plenkovića.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ispod stola

Ali sa 74 godine života i novim šefom Turudićem, izgleda da će Bajić morati spakirati kofere i otići kući. HDZ mu ionako nikad nije vjerovao jer je prvi mandat dobio još u Vladi Ivice Račana, i to na prijedlog tadašnjeg ravnatelja policije, također SDP-ovca Ranka Ostojića.

Uz to, to se zna, oduvijek je i zauvijek blizak bivšoj SDP-ovoj ministrici pravosuđa, danas ustavnoj sutkinji Ingrid Antičević Marinović, a i “izmislio” je svog nasljednika Dinka Cvitana, kojega je 2014. također za glavnog državnog odvjetnika imenovala Vlada Zorana Milanovića, dakle opet lijeva vlada. Zato je prema Bajiću oduvijek postojao zazor, pa čak i nepovjerenje HDZ-ovih struktura, ali je uvijek uspješno trgovao ispod stola pa je godinama opstajao te je i danas aktivan u DORH-u, gdje su ga ranije parkirali na mjesto osobe koja se bavi pitanjima ratnih zločina pa je tako sada među ostalim i neka vrsta savjetnika ukrajinskih vlasti za procesuiranje ratnih zločina Rusije u recentnom ratu u Ukrajini.

STRAŠAN MASAKR 12-TORICE BRANITELJA! Tijela im pronađena tek na pravoslavni Božić ’92.
Iako taj odjel vodi kao savjetnik u DORH-u, Bajić je naravno i dalje veoma moćan u toj instituciji, a kako i ne bi bio kad se zna da je, primjerice, 2011. spašavao i tadašnjeg HDZ-ova glavnog tajnika Milijana Vasu Brkića u predmetu u kojem se spominjao, s nizom drugih moćnika, kao “korisnik usluga prostitutki u Zagrebu”, da bi potom baš u DORH-u taj predmet misteriozno nestao iz Bajićevih ladica. Sve je tek 2018. došlo do suda, ali predmet s dokazima u međuvremenu je nestao pa je Brkić ostao slobodan čovjek, kao i svi ostali iz te afere.

Bajić je, kako je poznato, bio u svojoj dugogodišnjoj karijeri među ostalim i glavni suradnik Haškog suda i Carle del Ponte u uhićenju generala Ante Gotovine, i kad su ga prvi put pokušali smijeniti za vrijeme HDZ-ova mandata, on se uspješno tomu othrvao zahvaljujući lobiranju Carle del Ponte. Tako je dobio i mandat od Vlade Ive Sanadera, ali to ne znači da nije pokrenuo postupke protiv njega, što je, naravno, na kraju završilo dijelom osuđujućih presuda pa je Sanader dandanas u zatvoru – poluotvorenog tipa.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Nova metla

Novi šef u DORH-u sada svakako donosi novu metlu, a na udaru bi se, tvrde upućeni, najprije moglo naći dvoje bivših ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, Dinko Cvitan i Vanja Marušić. Oboje će Turudićev dolazak na čelo Državnog odvjetništva zateći na pozicijama zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Cvitan je, nagađalo se u pravosudnim krugovima, i sam navodno imao ambicija ponovno doći na funkciju glavnog državnog odvjetnika. Ta se nagađanja, međutim, nisu potvrdila jer se Cvitan nije kandidirao za tu funkciju.

Vanja Marušić vodila je USKOK kada je iza rešetaka završio aktivni ministar Darko Horvat i kada su optužnice podignute protiv niza HDZ-ovih ministara. S tog je mjesta morala otići zbog bizarnog propusta. Nije, naime, obavijestila svoju nadređenu, Zlatu Hrvoj Šipek, da je njezin vozač slupao službeni auto, a kasnije se pisalo i da je bila u određenom odnosu sa svojim službenim vozačem te da ga je zato štitila. No i ona i Cvitan zapravo su dio iste, lijeve strukture u DORH-u. Uostalom, Cvitana je na mjesto šefa DORH-a izabrala SDP-ova Milanovićeva vlada 2014. godine, po strogoj preporuci Mladena Bajića, dok je Vanja Marušić iz Rijeke te je ne samo godinama brifirala lokalne moćne SDP-ovce o predmetima koje je vodila nego je, dapače, dio njih, poput Slavka Linića i njegove riječke klike, spašavala od optužnica za slučajeve Tržnica i druge, koji repove vuku još iz doba pretvorbe.

Kad je Zlata Hrvoj Šipek javno napala Vanju Marušić na konferenciji za novinare na kojoj su se javno “počupale”, postalo je jasno da je priča s vozačem bila samo formalni razlog za njezinu smjenu, nakon koje se Vanja Marušić potpuno pritajila, a na nove natječaje nitko se nije javljao pa USKOK i dalje nema šefa.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Potpuno besposleni

Stvarni razlog bio je vezan uz nepovjerenje koje je, nakon što je predmet bivše ministrice Gabrijele Žalac završio u ladici, zavladalo između glavne državne odvjetnice i tadašnje ravnateljice USKOK-a. Zlata Hrvoj Šipek tražila je povod da smijeni Vanju Marušić i automobilska nesreća pritom joj je došla kao naručena. U svakom slučaju, naći će se način da se i Cvitana, a i Marušić u mandatu novog šefa Turudića funkcionalno odstrani sa sadašnjih pozicija koje imaju.

Naime, DORH funkcionira tako da su svi u sustavu, osim početnika savjetnika, u statusu “zamjenika”, ali je glavni državni odvjetnik taj koji bira tko će voditi koji predmet, stoga on svojom “bilješkom” i sugestijom može seliti te zamjenike na koje god predmete želi pa tako oni koji su iz bilo kojeg razloga nepodobni mogu ostati bez ključnih predmeta i potpuno besposleni ako im glavni državni odvjetnik odluči ne dodjeljivati važne predmete.

Turudić komentirao prijavu suda zbog druženja s Mamićem: ‘Postoji jasan motiv’

Iako je aktualna šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek na to mjesto došla s takvog neatraktivnog građanskog odjela u DORH-u, koji svakako nije prestižan pa su je mnogi u sustavu podcjenjivali, ona je u međuvremenu pokazala da je itekako shvatila bit političkih i drugih internih igara, o čemu svjedoči slučaj bivšeg odvjetnika Dražena Jelenića. Njega je prokazala kao masona i čovjek je smijenjen, a ona je kao zamjenica iz građanskog odjela onda uletjela u fotelju glavne šefice DORH-a. U međuvremenu je Jelenić dobio sudsku presudu da ga se mora vratiti na mjesto zamjenika u DORH, što, međutim, još nije provedeno pa on hodnicima te institucije tumara jer mu Hrvoj Šipek dandanas ne daje nikakve konkretne predmete kojima bi se bavio. S obzirom na to da je kao takav potpuno nepotreban, a podršku premijera Plenkovića sigurno nema jer je on i nedavno govorio o tome da je kao mason, odnosno pripadnik “jedne pomalo čudne udruge građana” morao otići s čela DORH-a, i Jelenić bi se uskoro mogao naći pod udarom Turudićeve metle.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dosta joj svega

Ako umirovi Bajića, odnosno u lipnju ne obnovi ugovor o djelu koji DORH ima s njim po nalogu Hrvoj Šipek, a Cvitana, Marušić i Jelenića potpuno obespravi i time ih natjera da negdje drugdje potraže svoju sreću kao iskusni pravnici, Turudić će odraditi posao koji mu je kao nalog dao Plenković rukopolažući ga na tu dužnost. Zlata Hrvoj Šipek rekla je da joj je dosta svega i da ide u mirovinu, stoga će Turudić kao novi šef imati sasvim dovoljno prostora da u DORH uvede neke nove ljude, “svoje dečke”.

Sustav u pravosuđu funkcionira tako da kadrovi mogu biti raspoređivani između institucija pa Turudić u DORH može dovesti suce, svoje pouzdanike sa Županijskog suda u Zagrebu ili Visokog kaznenog suda, gdje je danas on sam sudac. Jedino što mu treba za takav kadrovski plan jest odobrenje ministra pravosuđa, a nema sumnje da će ga i dobiti nakon što su se Plenković i Vlada zauzeli za njega i danima vodili borbu da i opravdaju njegov izbor, čak i po cijenu vlastite političke štete.

Uprava DORH-a sastoji se od tri glavna odjela, a to su ured glavnog državnog odvjetnika (u kojem je nominalno Mladen Bajić danas vanjski suradnik koji za to prima naknadu, dok uz to prima i redovnu mirovinu), potom prestižni kazneni odjel, a na repu i građansko-upravni odjel. Ako ne bude drugog načina da se riješi nepodobnih i nepotrebnih suradnika, Turudić ih uvijek može smjestiti u taj anemični građanski odjel i ubiti im volju za životom. Ako na koncu ne odu i sami. Jer jasno je da sustav DORH-a s Ivanom Turudićem čekaju korjenite unutarnje promjene, u koje zacijelo neće ući bez političkog amena Andreja Plenkovića.

Autor:Željka Babić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.