fbpx

Turistički djelatnici na nogama zbog najave ukidanja Ministarstva turizma: ‘Treba nam infrastruktura, situacija je kao ratne ’91!’

Autor: D. Katalinić

Najave, iako neslužbene, o ukidanju Ministarstva turizma i njegovom spajanju s budućim mega Ministarstvom gospodarsta – u kojemu bi turizam bio sveden na jednu od uprava – turistički djelatnici nisu dočekali s oduševljenjem.

Apsolutna teza većine djelatnika u turizmu je da bi Ministarstvo turizma svakako moralo ostati samostalno – prvi je komentar dugogodišnjeg turističkog djelatnika, bišveg predsjednika Udruge putničkih agencija i sadašnjeg predsjednika Udruženja za turizam pri HGK Borisa Žgombe na najave o ukidanju turističkog resora u Vladi.

“Ove godine imamo ogroman pad BDP-a i to najviše zbog pada prihoda od turizma. Ako želimo oporaviti gospodarstvo gotovo da nema djelatnosti gdje bismo to mogli brže napraviti od turizma”, navodi Žgomba dodavši da turizmu treba kvalitetna infrastruktura poput samostalnog ministarstva kojemu bi trebalo dati jasnu mogućnost da sljedeće aktivnosti može i provesti.

Turizam je danas pred sličnim izazovima kao i ratne 1991. i ’92. godine, navodi Žgomba, i nužna je infrastrukturu kojom bismo proveli “refresh” turizma jer su nam potrebne hitne strategije i načini kako dovesti turizam u iduće dvije do tri godine na razine prije koronakrize.

Ističe da je turističkim djelatnicima važno da u Vladi o tome promisle i da se turizmu dade podrška barem deklarativno s postojanjem samostalnog ministarstva.

Ukida se Ministarstvo turizma, postaje uprava u sklopu novog ‘mega’ Ministarstva gospodarstva?

Podsjetimo, prema informacijama kojima raspolaže Slobodna Dalmacija, osim što bi se Ministarstvo turizma priključilo resoru gospodarstva, ministar koji bude na čelu tog velikog ministarstva bit će ujedno i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, pa bi tako turizam, iako formalno gubi ukidanjem samostalnog ministarstva, imao po prvi put ministra koji je drugi čovjek u Vladi, što i turizmu kao sektoru daje na važnosti.
Ako Ministarstvo turizma ne bude više samostalno, neće to biti prvi put u samostalnoj Hrvatskoj, navodi Slobodna. Još 1990. godine, kod osnivanja prve hrvatske Vlade, turizam je bio u samostalnom Ministarstvu, a na čelu mu je bio grof Janko Vranyczany-Dobrinović, potom Anton Marčelo Popović, da bi od 1993. godine turizam bio u zajedničkome Ministarstvu turizma i trgovine na čijem čelu je bio Branko Mikša.

Autor:D. Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.