Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Tuga na Kaptolu, preminuo poznati svećenik: Živio u progonstvu, brinuo o mnogim župama

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Vlč. Milan Pavlek, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u petak 25. kolovoza 2023. godine u Dugoj Resi u 76. godini života i 50. godini svećeništva.

Rođen je 23. travnja 1948. godine u Orehovici. Nakon mature započinje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Nakon prve godine studija odlazi na odsluženje vojne obveze u Sremsku Mitrovicu, Beograd i Zemun u trajanju od 18 mjeseci, zbog čega prekida studij. Po završetku vojnog roka vraća se u Bogosloviju i nastavlja duhovnu formaciju i studij.

Za đakona je zaređen 16. prosinca 1973., a za svećenika Zagrebačke nadbiskupije ga je 29. lipnja 1974. zaredio nadbiskup Franjo Kuhariću.


Dodijeljen na pomoć

Svećeničku službu započeo je sredinom rujna 1975. kao župni vikar u Župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, gdje ostaje do 1. kolovoza 1977. godine kada je u istom svojstvu premješten u Župu Presvetog Trojstva u Daruvaru, gdje je kapelansku službu vršio dvije godine do 23. kolovoza 1979. godine.

Od 1. kolovoza 1979. do 25. kolovoza 2015. je bio župnik Župe sv. Roka u Skakavcu.

Iz Zagrebačke nadbiskupije javljaju da je za vrijeme Domovinskog rata zajedno sa svojim župljanima bio je prognan iz Skakavca, a župničku službu i dalje je vršio iz Župe Presvetog Trojstva u Karlovcu.

Od 1991. do 25. kolovoza 1993. godine dodijeljen na pomoć kao župni vikar Župi sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom. Službu župnog vikara vršio je zatim od 1. rujna 1993. do 1. rujna 1998. u Župi sv. Jurja mučenika u Draganiću.

Do smrti u Dugoj Resi

Od 1995. godine, uz ostale dužnosti vikara u Draganiću, radi i sve poslove pastoralnih potreba i obnove u župi Skakavac. U rujnu 1998., uz župničku službu u Skakavcu postaje upravitelj Župe sv. Antuna Padovanskog u Vukmaniću, kojom je upravljao do 25. rujna 2015. godine.

Ipak nisu svi u Jugi išli na more: Baka Slavica hrvatsko plavetnilo posjetila je tek s 89 godina
Radio je na obnovi cjelokupnog stanja i crkvenih objekata u župama Skakavac i Vukmanić. Obnovljene su obje župne crkve, župne kuće i kapele.

Od 25. kolovoza 2015. do svoje smrti vršio je službu župnika u Župi sv. Petra apostola u Dugoj Resi.
Uz navedene službe obnašao je i službu dekana Dugoreško-mrežničkog dekanata u više mandata, od 1. srpnja 2001. do 30. studenoga 2021. godine. Također je bio član Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

 

 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.