fbpx

Trump zabranio imigraciju u SAD! ‘Time će se osigurati da nezaposleni Amerikanci budu prvi u redu za zapošljavanje’

Autor: Dnevno

Donald Trump, američki predsjednik, potpisao je izvršnu uredbu kojom je privremeno zabranio imigraciju u SAD.

Odluka vrijedi 60 dana, nakon čega će se ponovno razmotriti i potencijalo produžiti. “Kako bi zaštitio naše sjajne američke radnike upravo sam potpisao izvršnu uredbu kojom se privremeno suspendira imigracija u Sjedinjene Države. Time će se osigurati da nezaposleni Amerikanci iz svih dijelova društva budu prvi u redu za zapošljavanje kad se naše gospodarstvo počne ponovno otvarati”, navodi Trump. Dodaje kako će se time i zaštititi zdravstveni resursi za američke pacijente pogođene koronavirusom.

Mjera se ne odnosi na migrante koji su već u državi i zatražili su stalno boravište, kao i na supružnike i djecu američkih državljana koji još nemaju dozvolu, piše Washington Post.


Uredba se ne odnosi ni na zdravstvene i druge ključne radnike iz inozemstva, pripadnike američke vojske, kao ni na one čiji je ulazak u državu od nacionalnog interesa.

Kritičari smatraju da Trump ovom uredbom želi iskoristiti pandemiju koronavirusa kako bi implementirao dugo željenu mjeru zabrane ulaska migrantima uoči izbora 3. studenog. Trump je na izborima 2016. pobijedio s obećanjem da će smanjiti imigraciju u SAD, a to je bila jedna od glavnih tema njegove kampanje.

Trump je na press konferenciji rekao kako se ne slaže s planom republikanskog guvernera Georgije Briana Kempa da otvori dio gospodarstva. Ističe kako je prerano donositi takvu odluku za neke poslovnice poput salona ljepote ili tattoo studija.

“Mogu još malo pričekati, samo još malo, ne puno. Sigurnost je najvažnija. Moramo ju imati”, rekao je Trump. “Zato sam rekao guverneru da se ne slažem s njegovom odlukom, no on će učiniti što misli da je ispravno”, dodaje.

 

Zaraženo više od 2,6 milijuna ljudi. U posljednjih 24 sata najviše preminulih u SAD-u, Velikoj Britaniji i Francuskoj i
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.