Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

TROSKOT: ‘Sakupili smo potpise pa će i rasprava o ukidanju obveznih članarina HOK-u u saborsku raspravu’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare održanoj u srijedu istaknuo kako je Most sakupio 30 potpisa zastupnika oporbe kako bi prijedlog Mosta za ukidanje obaveznih članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) došao na saborsku raspravu.

“Kao što smo prijedlog za ukidanje obaveznih članarina HGK uspjeli dovesti pred Hrvatski sabor i osvijestiti taj problem pred javnošću, tako će i rasprava za HOK ugledati svjetlo dana već za tjedan dana”, rekao je Troskot.

Dodao je kako zastupnici SDP-a i Možemo, nisu potpisali.

Troskot je naglasio da su u HOK-u prihodi od prodaje usluga u 2019. iznosili 1.5 posto ukupnih prihoda komore, što je 321.238 kuna i pad od 10 posto. Taj trend pada vidljiv je zadnjih nekoliko godina. Prihodi od članarine iznosili su 65 posto ukupnih prihoda, odnosno 14.635.007 kuna, što je rast od gotovo 10 posto.

“Znači komora se sve više financira iz prihoda od članarina, a sve manje od prodaje usluga i proizvoda. Mi želimo obrnuti trend”, istaknuo je Troskot.

Osvrnuo se na izjavu predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca da bi se obrtnička komora morala boriti za prihode ukoliko izađe na tržište te rekao kako je “to zapravo potvrda naše teze samo je promatramo iz različite perspektive”.

“Mi gledamo interes obrtnika, što bi trebao biti i njegov cilj, a on promatra isključivo vlastiti interes”, naglasio je zastupnik Mosta.




Pojasnio je kako se u velikom broju zemalja dobrovoljna članarina pokazala korisnom za članove komora zbog povećanja efikasnosti i kvalitete usluge, a kod nas se takva inicijativa naziva rušenjem institucije.

“Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je imala socijalizam, a da i dalje ima obvezne članarine u komorama, pa tako primjerice Bugarska ima dobrovoljno članstvo sa 70 tisuća članova. Ta zemlja je nekada bila na začelju EU, a sada je to Hrvatska, po većini ekonomskih parametara. Dobrovoljno članstvo ima i Slovenija i Slovačka”, zaključio je Troskot.




Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.