Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

TROJICA PACIJENATA PRIMILI LIJEK PROTIV KORONAVIRUSA: ‘Napokon imamo nešto što možemo dati oboljelima, a da znamo da im može pomoći u oporavku’

Autor: Dnevno

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka je kod trojice imunokompromitiranih bolesnika zaraženih covidom primijenjen novi lijek protiv koronavirusa koji je prošlog tjedna stigao u Hrvatsku.

Riječ je o dvojici 69-godišnjaka od kojih jedan ima transplantirano srce, a drugi se liječi uz pomoć hemodijalize i nalazi na listi čekanja za transplantaciju bubrega, dok je treći 20-godišnji mladić s presađenim bubregom.

Ova trojica bolesnika su dobila Rocheov lijek Ronapreve kojeg je proteklog tjedna u Hrvatsku stiglo 1.800 doza, a koji se daje pacijentima s blažom ili srednjom kliničkom slikom koji se zbog svojih primarnih bolesti nalaze u opasnosti od razvoja težeg oblika bolesti, piše Novi list.

Prof. dr. Ivan Bubić, nefrolog i koordinator COVID 2 jedinice u riječkom KBC-u, potvrđuje da su u utorak lijek primijenili kod dvojice bolesnika, a danas još kod jednog.

Uvjet blaga klinička slika

Sva trojica su bili cijepljeni protiv koronavirusa, no s obzirom na njihov stupanj imunokompromitiranosti i terapije protiv odbacivanja organa koju uzimaju, poznato je da cjepivo kod takvih slučajeva pruža nešto slabiju zaštitu od zaraze.

Bubić napominje kako je jedan od preduvjeta za primjenu ovog lijeka blaga klinička slika i da se pacijenti ne nalaze na liječenju uz pomoć kisika.

Lijek koji je dan pacijentima sadrži dvije vrste protutijela od kojih se svako daje u dozama od po 600 miligrama putem infuzije.




Sama primjena lijeka traje oko pola sata, a će pacijenti još neko vrijeme ostati na COVID-odjelu, no očekujemo da će se dobro oporaviti, kaže Babić dodajući da se monokolonska protutijela i inače primjenjuju kod nekih bolesti.

“Nakon gotovo dvije godine borbe s koronavirusom, napokon imamo nešto što možemo dati oboljelima od COVID-19, a da znamo da im može pomoći u oporavku”, rekao je Bubić.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.