Troje hrvatskih državljana pod istragom zbog krijumčarenja ljudi

Autor: Dnevno

Na temelju kaznene prijave Policijske uprave istarske, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage o troje hrvatskih državljana (1954., 1988. i 1983.).

Istraga se provodi zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma.

Osnovano se sumnja da su prvookrivljenog i drugookrivljene, u razdoblju od početka lipnja do 27. kolovoza 2019., u Zagrebu i na više drugih mjesta u Hrvatskoj, u cilju da se materijalno okoriste nedopuštenim prevođenjem stranih državljana preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom te državne granice sa Slovenijom, dogovarali i realizirali prihvat stranaca u Hrvatskoj te njihov prijevoz u neposrednu blizinu granice sa Slovenijom.

Migrante su preuzimali u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske uprave ličko-senjske, odakle su ih osobnim i kombi vozilima prevozili u neposrednu blizinu državne granice sa Slovenijom, na područje Policijske uprave istarske i Policijske uprave primorsko-goranske.

Jedanput je trećeokrivljeni vozio ispred vozila prvookrivljenika kao prethodnica, kako bi izvidio gdje su policijske patrole. Na opisani je način u 11 tura iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebačeno 87 osoba, za što su okrivljenici primili najmanje 50.000 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora za jednog okrivljenika.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.