Foto: Wikimedia Commons

TRI STABLA I CRVENI KRIŽ ČUVAJU NACISTIČKU MRAČNU TAJNU! Nakon 75 godina objavili misteriozni artefakt, u ruralno mjestašce sjatile se stotine ljudi

Autor: L.B.

U Nizozemskoj se upravo odvija borba amaterskih lovaca na blago, koji su se okupili na jednom mjestu ne bi li pronašli blago navodno vrijedno milijune eura.

Naime, ovaj lov na blago potaknula je stara karta za koju se vjeruje da označava mjesto na kojem su navodno njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu sakrili blago navodno vrijedno milijune eura.

Oboružani detektorima za metal i lopatama, grupe modernih amaterskih lovaca na blago lutale su poljima koja okružuju ruralni Ommeren na istoku zemlje, nakon što je Nizozemski nacionalni arhiv u utorak objavio kartu.

Institut već pokušao pronaći blago 1947.

Iz arhiva su rekli kako se vjeruje da karta pokazuje mjesto na kojem su nacistički vojnici skrili navodno četiri velike kutije pune dijamanata, rubina, zlata, srebra i svih vrsta nakita koji su opljačkali nakon eksplozije u banci u kolovozu 1944. godine.

Nakon što je Nizozemska oslobođena od nacističke okupacije 1945. godine, kartu je, ubrzo nakon rata, nizozemski institut koji je bio zadužen za praćenje njemačkog kapitala u zemlji, nabavio od njemačkog vojnika.

Kartu su objavili ovog tjedna, budući je isteklo maksimalno razdoblje od 75 godina tijekom kojeg je morala biti povjerljiva.

“Iako se postojanje blaga nikada nije moglo u potpunosti potvrditi, institut je 1947. poduzeo razne neuspješne pokušaje da ga pronađe”, rekla je glasnogovornica Nacionalnog arhiva Ane-Marieke Samson za Reuters.




Tri stabla i crveni križ

Iako su šanse za pronalazak iznimno male, to ipak nije odvratilo amaterske kopače zlata.

“Karta s nizom od tri stabla i crvenim križem koji označava mjesto na kojem bi trebalo biti skriveno blago raspiruje maštu“, rekao je bivši gradonačelnik Omerena Klas Tames, koji sada vodi zakladu u čijem je vlasništvu zemlja na kojoj bi blago moglo biti skriveno.

“Ako itko išta nađe, morat će nam prijaviti, pa ćemo vidjeti. Ali ne bih očekivao da će biti lako“, dodao je.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.