fbpx
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

TRI PLJUSKE IZ AUSTRIJE! DOSTA IM JE TAKVOG BLEIBURGA! Komisija prelomila: ‘Zaključak je da se tamo veliča fašistički režim!’

Autor: N.K

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić gostovao je na N1 televiziji gdje je govorio o epidemiološkim mjerama u Njemačkoj, a osim toga dotaknuo se i Bleiburga.

Naime, on je izvjestio o zaključku komisije u Austriji koja je donijela zaključak da se komemoracija na Bleiburgu ne bi smjela održavati na način na koji se do sada održavala.

Matić kaže kako je vidio tekst zaključka komisije i da je zaključeno kako se tamo veliča fašistički režim.


Kakva je to komisija o Bleiburgu?

Ustvrdio je kako je ovo trostruka pljuska Hrvatskoj.

“To je jedna konkretna komisija stručnjaka, povjesničara i ljudi koji se razumiju u tu temu i koji to proučavaju cijeli svoj život. Ono što je zanimljivo, u toj komisiji su i predstavnici katoličke crkve u Austriji. Ta komisija stručnjaka je dobila zadatak da ispita o čemu se radi kada je riječ o komemoraciji na Bleiburgu u dosadašnjem obliku. Došli su do zaključka da se ta komemoracija i taj skup u obliku u kojem se održavao više ne smije održavati. Oni preporučuju zabranu održavanja u tom konkretnom obliku. To je iz mog kuta gledanja trostruka pljuska”, kaže Matić i nastavlja objašnjavati kome točno.

“Veličanje fašističkog režima”

“Najprije je to pljuska počasnom Bleiburškom vodu kao organizatoru koji je cijelo vrijeme govorio da se radi o jednom dostojanstvenom skupu na kojem se odaje počast žrtvama. To je pobijeno tvrdom ekspertne komisije i mogu citirati. Oni su napisali da se radi o priredbi na kojoj se veliča jedan fašistički režim koji je kolaborirao s nacistima iz Hitlerove Njemačke. Drugo, to je velika pljuska katoličkoj crkvi u Hrvatskoj zbog toga što je ona bila patronat tog skupa i tamo su bili i hrvatsko biskupi koji su držali propovjedi. Predstavnici crkve u Austriji imaju sasvim drugačije mišljenje o tom skupu. Treća pljuska hrvatskoj Vladi i Hrvatskom Saboru koji je bio pokrovitelj tog skupa”, ustvrdio je Matić.

Uzeo primjer Dresdena

Kaže kako je dobio potvrdu da je katolička crkva u Hrvatskoj bila pozvana da sudjeluje u radu te komisije.

“Potvrdili su mi to u Beču. Zaključak je da se u Bleiburgu može odavati počast žrtvama, ali ne na način na koji se to radilo do sada konkretno se to može vidjeti na primjeru Dresdena koji komemoriraju žrtve stradale u bombardiranju od strane Saveznika gdje se govori o žrtvama, ali o tome što je dovelo do tih žrtava, a to je nacistički režim”, rekao je.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.