fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘TRGOVCI POKUŠAVAJU VARATI GRAĐANE, DOSTA! NEĆE IM PROĆI’ Ministar bijesan, brzo su pobjegli sa sastanka: Ima prostora za sniženje cijena, ne poskupljenja!

Autor: M.P.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u utorak je sazvao hitan sastanak s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zbog navoda da su trgovci, s početkom 2023. godine, podigli cijene proizvoda.

Filipović je dao izjavu nakon sastanka.

“Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o kontinuiranom rastu cijene hrane i pića, inflacija je 13.5 posto, a kada pogledate strukturu, na nju najviše utječe porast cijena hrane i bezalkoholnih pića, Vlada je u covid krizi osigurala plaće za 800 tisuća radnika, u energetskoj krizi smo osigurali razumne i povoljne cijene struje i goriva, a trgovački lanci iz mjeseca u mjesec dižu cijene i sada nakon uvođenja eura, pokušavaju prevariti građane, to im neće proći. Govorili su da će propasti, ima prostora za snižavanje cijena, a ne dizanje, poručio sam trgovačkim lancima i onima koji ovo žele iskoristiti da zarade, da im neće proći i Vlada će učiniti sve da se to dalje ne događa”, rekao je ministar.


Trgovci su brzo otišli sa sastanka, primijetili su novinari.

“Ja sam ih pitao da mi netko od njih kaže kako to da su cijene goriva pale, kroz cijeli period cijena dizela je 2 kune niža, da mi kažu tko od njih je pojeftinio proizvode, nitko nije odgovorio. Očekujemo da počnu smanjivati cijene, a ne dizati, Dosta je s tom pričom da je netko prije poskupio”.

Trgovci tvrde da su se držali smjernica Vlade pri zaokruživanju, ministar se ne slaže.

“Mi na trgovačke lance gledamo kao na partnere, postupali smo u dobroj vjeri, nismo očekivali da će se ovako nešto dogoditi”, rekao je i komentirao riječi predstavnika trgovaca koji tvrde da cijene nisu dizali.

“Državni inspektorat je na terenu, dat će izvještaj. Kad pričate s njima, sve je u redu, nitko nije dizao cijene, a kada odete u trgovinu vidite drugačiju priču”, rekao je ministar i dodao da od mjera na raspolaganju imaju crne liste ili zamrzavanje cijena šireg spektra proizvoda.

“Sve je na stolu, od crnih listi do zamrzavanja cijena, svi moraju znati da moraju podnijeti teret krize, ne može se od Vlade očekivati da kontinuirano intervenira u cijene struje, plina, a da netko ma teret građana gleda kako povećati dobit”, zaključio je ministar.
Trgovci uoči sastanka: Nismo dizali cijene

Uoči sastanka u Ministarstvu gospodarstva, koji je počeo u devet sati, Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, kratko je rekao da u trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog zaokruživanja prilikom prelaska na euro, već da su cijene porasle zbog drugih okolnosti.

Tvrdi, trgovci cijene nisu podigli i zaokruživali su prema pravilima i smjernicama Vlade.

“Do nikakvog povećanja cijena u trgovinama nije došlo. Dapače, mislim da su čak gotovo svi trgovci odbili prihvatiti nove cjenike dobavljača već negdje od početka 11. mjeseca pa do kraja 1. mjeseca. Dobavljači su tu našu inicijativu prihvatili kako ne bi došlo do povećanja cijena”, rekao je Evačić i dodao kako je na portalima čitao da su cijene povećali frizeri, ali i ugostitelji kod kojih je kava zaokružena na dva eura.
Dodaje, ne vidi kakve to veze ima s trgovcima.

Objašnjava i da su cijene dizane posljednjih godinu dana, no zbog situacije kakvu je uzrokovala pandemija, a onda rat u Ukrajini.

‘Lako je provjeriti jesu li trgovci povećali marže’

“Trgovci su jednostavno proizvođačke cijene koje su stizale od dobavljača morali prevoditi. Ne ulazimo u to jesu li kalkulacije dobavljača i distributera opravdane ili ne, ali lako je provjerljivo jesu li trgovci povećali marže”, rekao je Evačić i odgovorio na pitanje smatra li da su dobavljači i proizvođači glavni uzrok povećanja cijena.

“Da, apsolutno, ali ponavljam, ne ulazimo jesu li njihove kalkulacije opravdane ili ne.”

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore, koji je također stigao na sastanak, rekao je da mu je žao ako je došlo do pojedinačnog kršenja dogovora jer se tako baca ljaga na cijeli proces.

Reagirao i Plenković

Podsjetimo, zbog sumnje da su uvođenje eura mnogi iskoristili za zaokruživanje cijena na više reagirao je i premijer Andrej Plenković u ponedjeljak, sazvavši sastanak u Vladi.

“Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena. Uvođenje € nije razlog za povećanje cijena roba i usluga”, napisao je na Twitteru.

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.