fbpx
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

TRESLA SE BRDA, RODILO SE ‘NIŠT’? Šokantan podatak pokazuje da je Tomašević pao na ‘zlatnom obećanju’?

Autor: L.B.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obećao je još u lipnju da će značajno smanjiti gradski proračun.

No, kako piše Telegram, najavljeno je smanjenje proračuna za tek 3.6 milijardi kuna i čini se kako ni od toga neće biti ništa.

Gradska zastupnica platforme Možemo Mirjana Sumpor, koja je i financijska stručnjakinja, prema Bandićevom je proračunu bila kritična.

“Ovogodišnji proračun planirala bih na osnovi projekcije pada BDP-a na nacionalnoj razini i još bih ga konzervativno spustila za deset posto. To smo predlagali i u prosincu, ali vladajući su podržali ovakav nerealni, predizborni proračun. Vjerujem da će se sada ići u tom smjeru”, rekla je Sumpor.

Smanjen za samo 0,27 posto

Ipak, Tomaševićev proračun se ne razlikuje puno od onog Bandićevog.

Planom proračuna za 2021. godinu bilo je predviđeno da će Grad potrošiti oko 14.04 milijarde kuna, a Tomaševićevim rebalansom taj je iznos smanjen za samo 37 milijuna kuna, odnosno oko 0.27 posto, umjesto obećanih 3.6 milijardi.

Rebalansom proračuna previđeno je povećanje prihoda od poreza i to za 93 milijuna kuna, što su procijenili na temelju prihoda u prvih osam mjeseci ove godine. Prihodi od poreza tako se penju s 5.84 na 5.93 milijarde kuna.

Smanjio troškove svog ureda za 9.4 milijuna kuna

Što se tiče štednje, Tomašević je smanjio troškove svog ureda za 9.4 milijuna kuna, od čega su rashodi za zaposlene smanjeni za 2.9 milijuna kuna, materijalni rashodi za 1.4 milijuna kuna, a troškovi upravljanja imovinom za 1.2 milijuna kuna, tako da će ured gradonačelnika ove godine potrošiti 137.8 milijuna kuna.
U stručnoj službi gradonačelnika predviđeno je smanjenje rashoda za nabavu informatičke opreme i to za osam milijuna kuna. Išlo se i na smanjenje troškova gradskih četvrti, gdje su rashodi smanjeni za oko 34 milijuna kuna, od čega se dio odnosi na smanjenje naknada vijećnicima.

U Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet troškovi su smanjeni za 160.6 milijuna kuna, od čega se, kako se navodi u obrazloženju rebalansa, 76.9 milijuna kuna prihoda od naknade za ceste prenosi na Gradski ured za mjesnu samoupravu, a 43.9 milijuna kuna kreditnih sredstava u Gradski ured za obrazovanje za ulaganja u odgojno-obrazovne objekte, piše Telegram.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.