Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Ilustracija

Tresao svoju bebu do smrti, pa panično zvao hitnu: ‘Šta jel se miče? Rekao sam da je mlitav’

Autor: I.G.

Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, 24-godišnji Đ.U. se pojavio na suđenju zbog optužbi za povredu djetetovih prava. Izlazeći iz pravosudnog kombija, držao je cigaretu u jednoj ruci, dok su mu bile vezane ruke i noge. U drugoj ruci je držao fascikl kojim je pokušavao sakriti lice nakon što je odbacio opušak u travu.

Ovaj mladić je optužen za energično tresenje svoje dvomjesečne bebe, što je rezultiralo smrtonosnim izlivom krvi u mozak. Tijekom suđenja, liječnik Siniša G. iz Hitne pomoći svjedočio je o prvoj medicinskom intervenciji na mjestu događaja.


“Dijete je ležalo na krevetu samo. Nije imalo pulsa, nije disalo i bilo je mrtvo praktički. Što se tiče laičke reanimacije, ona se radi sve dok liječnik s Hitnom ne preuzme sam postupak. Ona se ne prekida. Optuženog gospodina sam vidio u stanu i par male djece okolo kako bauljaju.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Nitko nije poduzimao ništa, nikakve reanimacije nije bilo kad smo došli. Susjeda odozgo koja nas je vidjela, vikala je da smo stigli prekasno, da smo zakasnili. Pa smo još više trčali navrat-nanos gore sa svom opremom”, prisjetio se u sudnici liječnik Siniša G. napominjući da ne bi bili ništa sporiji ili brži u dolasku, da je inicijalna dojava da beba ne diše ostala nepromijenjena, piše Jutarnji list.

Otac: Pokušavao sam sve

“Naime, ja sam pokušavao sve i reanimirao sam sina. Slušao sam što mi gospodin govori na telefon kad sam zvao pomoć. Susjedi sam dao slušalicu fiksne linije kako bi otišao unutra davati umjetno disanje. Bio sam u šoku od svega, a njoj sam prvoj na vrata došao s djetetom u naručju da pomogne s pozivom Hitnoj”, pojasnio je optuženi na što mu je doktor odgovorio da se ne sjeća ali da misli da je dijete bilo obučeno.

“Je li bilo golo ili obučeno, iskreno ne mijenja nikakvu stvar. Ja sam na kraju to dijete tako slikao mobitelom jer mi je situacija cijela bila sumnjiva i odmah sam fotografije poslao na pedijatriju KBC Zagreb gdje je dijete i zaprimljeno”, kazao je liječnik Hitne.

Prečudna smrt u Osijeku: Pored tijela mlade žene policija zatekla policajca

Sud je potom zanimalo, ako je bio toliko angažiran oko pružanja prve pomoći, zašto ga onda liječnik nije i zatekao u tim radnjama?
“Kad sam čuo Hitnu pomoć, mahao sam im kroz prozor rukom i otvorio im vrata stana”, pojasnio je Đ.U.

Snimka poziva

Ne bi li raščistili nedoumice oko poziva u pomoć na 194, u sudnici se preslušala snimka poziva.

“Jel možete odmah poslati hitnu (govori točnu adresu), dijete je prestalo disati. Smijemo li ga se politi vodom?”, govori u slušalicu susjeda optuženika.

Dispečera zanima jel dijete ima puls, koje je dobi te ujedno savjetuje da se djetetu upuhuju manje količine zraka i da ga se polegne na ravnu podlogu.

Divlja noć u Zagrebu: Pijan se ubo nožem pa radio nešto užasno svojoj ljubavnici
Susjeda to prenosi Đ.U. koji ju ne razumije te na kraju mu daje slušalicu njemu.

” Ja sam tata djeteta, dođite hitno, brzo. Pošaljite Hitnu na…. (govori adresu), dijete je mjesec i pol staro”, uspaničeno kazuje Đ.U. pa mu dispečer ponavlja isto te dodaje da obuhvati prstima djetetova usta i nosić i krene upuhivati.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

‘Ipak niste oživljavali dijete’

“Šta, jel se miče? Reko sam da je mlitav!”, ponovno je povisio ton pa dispečer mu smireno dalje ponavlja da stavi djetetu ruku na prsa i da provjeri radi li srce.

“Kapa krv! Što da radim? Srce sam mu gledao i radi, ali šta to može biti recite mi?”, vapio je uspaničeno Đ.U. Nakon posljednjeg savjeta dispečera PDJ-a da gospođa koja je zvala na telefon prva, pričeka vani Hitnu pomoć te da ne prekida telefonsku liniju, telefonski poziv se naglo prekida.

Misteriozna žena uporno krade s dječjeg groba: Majka Mihaela shrvana

Sve to je slušao u sudnici i doktor Siniša G. pa je konstatirao gledajući u okrivljenog: “Vidite da ipak niste dijete oživljavali do našeg dolaska kao što tvrdite.”

Inače, majka djeteta svjedočila je o tragičnom događaju na jednom od prethodnih ročišta. Rekla je da je 27. ožujka 2022. godine otišla iz stana oko 9 ujutro i vratila se oko 18 sati, gdje ju je dočekao prizor Hitne pomoći i suprug s bebom u rukama. Suprug joj je ispričao da je hranio dijete, ali da je beba iznenada počela plakati i prestala disati. Također je napomenula da je suprug već znao brinuti o djetetu jer to nije bio prvi put.

Vještak dr. Davor Mayer demonstrirao je u sudnici kako je dojenče zadobilo ozljede. Njegova demonstracija pokazala je da je dijete preminulo zbog nasilne smrti uzrokovane krvarenjem unutar mozga i oštećenjem mozgovine uslijed energičnog protresanja. Ovaj uznemirujući prizor potresao je prisutne jer je liječnik energično zatresao lutku koju je držao u rukama.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.