Trećinu poziva hitnim službama u Hrvatskoj – nemoguće locirati!

Autor:

Zbog raznih tehničkih smetnji, čak 31 posto poziva hitnim službama u Hrvatskoj nije moguće locirati! Ovaj uistinu zapanjujući podatak, prema pisanju Jutarnjeg lista, ima značajan utjecaj na sigurnost građana. Ujedno pokazuje da smo u tom pogledu daleko od novoga europskog standarda.

Naime, sud EU-a prošli je četvrtak odlučio da su telekomunikacijske tvrtke dužne omogućiti lociranje poziva tijelima zaduženima za primanje hitnih 112 poziva, čak i u slučajevima kad dolaze s mobitela bez SIM kartica. Odluka koja će, uvjereni smo, spasiti brojne živote posljedica je sudske bitke litavske obitelji čija je kći oteta i okrutno ubijena, a jedino što joj je u tom trenutku moglo pomoći bio je mobitel za koji do danas nije jasno je li u njemu uopće bila SIM kartica.

Nažalost, sudska odluka neće utjecati na povećanje sigurnosti građana i turista u Hrvatskoj. EU, naime, dopušta da države članice same odaberu hoće li građanima omogućiti hitne pozive s mobitela u kojima nema SIM kartica, a presuda se odnosi na skupine država koje su ovu opciju omogućile, namećući im sada i dodatnu obavezu da otkrivanje lokacije poziva omoguće i onda kada stižu s mobitela bez kartica.

Takvih je članica ukupno 20, dok je Hrvatska odabrala biti među skupinom osam zemalja koje ne dopuštaju ovu opciju. Kao razlozi za to navode se povećani troškovi koje bi u takvim slučajevima imale telekomunikacijske službe te službe koje primaju hitne pozive, kao i želja ovih država da onemoguće lažne pozive hitnim službama.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.