Foto: Tom Dubravec / CROPIX/Ilustracija

Trebate hitan pregled, a naručeni ste za više mjeseci? HZZO refundira novac

Autor: Dnevno.hr

Ako ste slučajno morali kod privatnika, u slučaju hitnosti obaviti specijalistički pregled, moguće je od HZZO-a dobiti povrat, no samo ako se utvrdi da se radi o hitnom slučaju.

“Dva puta sam u kratkom razdoblju išla na magnetsku rezonanciju, i to uz plaćanje jer nisam mogla dulje čekati zbog hitnosti stanja, nešto se zakompliciralo, a naručena sam bila tek u studenom. Pretrage sam obavila kod specijalista privatne prakse koji nema ugovor s Hrvatskom zavodom za zdravstveno osiguranje pa ne znam imam li pravo na povrat barem dijela novca.”


“Morao sam na kolonoskopiju i sestra mi je rekla da sam otprilike za godinu dana na redu i da čekam dok me ne pozovu. Rekla je da se mogu raspitati u drugim gradovima u kojima se možda kraće čeka. Otišao sam na pregled k privatniku i platio…”

Tko se hitno mora javiti u HZZO? Neki moraju paziti da ne izgube zdravstveno, danas je zadnji dan

Glavni kriterij

Ovo su dva takva od mnogih slučajeva u kojima pacijenti ne znaju imaju li pravo na povrat novca koji su potrošili na uslugu kod privatnih liječnika jer im se čekanje na pregled preko uputnice činilo predugim.

U nekim situacijama doista imaju pravo na povrat ako su umjesto višemjesečnog čekanja na državni trošak otišli na privatni specijalistički pregled. Glavni kriterij jest da to mora biti hitni slučaj. Teško će proći prigovor da je netko na pregled u bolnici naručen za pola godine, a on misli da je stanje hitno.

Ilustracija, Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Kako su za Večernji rekli u HZZO-u, osigurana osoba kojoj je u zdravstvenoj ustanovi ili kod zdravstvenog radnika privatne prakse s kojima HZZO nije sklopio ugovor o provođenju zdravstvene zaštite pružena zdravstvena zaštita u hitnom slučaju, što podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su nužni u otklanjanju neposredne opasnosti za život i zdravlje, ima pravo podnijeti zahtjev HZZO-u za povrat troškova.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.