Ilustracija: Pixabay

TREBA LI TO I HRVATSKOJ? Nakon besplatnih kontracepcijskih pilula i spirala, poklanjat će se i kondomi! Macron najavljuje i obavezno cijepljenje

Autor: Dnevno.hr

Zanimljiva vijest dolazi iz srca Europe.

Ljekarne u Francuskoj osigurat će “besplatne” kondome za osobe između 18 i 25 godina, objavio je u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je taj potez nazvao “malom revolucijom kontracepcije” na događaju o zdravlju mladih, navodi se u izvješću.

Imaju jasan stav

“Inicijativa će započeti 1. siječnja”, rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

Ostali kontraceptivi poput kontracepcijskih pilula ili kontracepcijske spirale besplatni su za mlađe od 25 godina u Francuskoj već gotovo godinu dana.

Ranije su samo djevojke mlađe od 18 godina imale pravo na besplatni recept za pilule.

Macron je istaknuo nužnost rješavanja pitanja seksualnog zdravlja mladih, posebice važnost cijepljenja protiv infekcija humanim papiloma virusom za tinejdžere.




Francuski predsjednik nije isključio uvođenje obveznog cijepljenja, navodi se u izvješću.

Humani papiloma virus ili HPV može uzrokovati rak vrata maternice i prenosi se spolnim kontaktom. To je najčešća virusna infekcija reproduktivnog trakta, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Ipak, važno je podsjetiti da ne postoji ništa besplatno i nema besplatnog ručka pa tako ni kondoma. Sve što političari “daju” narodu, netko je morao platiti. Ironično je da su to gotovo uvijek građani, a ono što se predstavlja “besplatnim” plaćeno je iz poreza kojeg plaćaju porezni obveznici iz svojega džepa.




Zato je važno postaviti pitanje i koliko to sve zapravo košta i podsjetiti da će to platiti svi, a koristiti samo neki.

Naravno, mnogi se pitaju treba li ovako nešto uvesti i u Hrvatskoj pa će se kako saznajemo povesti javna rasprava oko te tematike.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.