Photo: Patrik Macek/PIXSELL

TRAŽIT ĆE OČITOVANJE USTAVNOG SUDA Sandra Benčić: ‘Kazne su drakonski visoke i zadiru u ljudska prava’

Autor: Sanja Plješa/Hina

Predviđene sankcije za kršenje epidemioloških mjera drakonski su visoke i zadiru u ljudska prava, upozorili su iz Kluba saborskih zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Stoga će tražiti ocjenu njihove ustavnosti.

“Provjera privatnih okupljanja i narušavanje nepovredivosti doma su protuustavni, i ako to prođe u Saboru, tražit ćemo očitovanje Ustavnog suda”, naglasila je Sandra Benčić na konferenciji za novinare u Saboru o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Dodala je kako su te “sankcije trebale biti donesene dvotrećinskom većinom u Saboru, a ne običnom većinom kako je predviđeno”.

Izrazila je nadu da će oporba s tim u vezi naći zajednički jezik jer se svi slažu da je epidemiološke mjere potrebno provoditi, ali su protiv načina na koji Vlada upravlja covid-krizom.
“Sve se prebacuje na građane koji će platiti 500 kuna ako ne nose masku na ispravan način, a s 10 tisuća kuna bit će kažnjeni u svojim domovima ako ih je više od 10”, upozorila je Sandra Benčić.

Založit će se za to da kazne budu manje i razmjerne primanjima građana.

U nadzoru provođenja epidemioloških mjera, dodala je, sudjelovat će, uz policiju, i razni inspektori, što je ozbiljno kršenje prava građana.
Rada Borić i Sandra Benčić ustvrdile su da se više od mjesec i pol dana ne detektiraju kontakti zaraženih. Vlada je, kažu, od toga odustala, a svu odgovornost prebacila na građane.

“U studenom je umrlo više od 1200 ljudi u Hrvatskoj od covida jer je premijer glumio švedski model. Po novozaraženima u Europi od nas je gora samo Srbija”, poručila je Benčić.

Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.