Foto; REUTERS/John Sibley/Guliver

TRAŽI SE HITNA OSTAVKA BRITANSKOG PREMIJERA! ‘Igra je završena, ovo je kraj’: Najmoćniji ministri stižu u Downing Street

Autor: Dnevno.hr

Boris Johnson večeras se suočava s titanskim obračunom sa šefom torijevske zadnje klupe Grahamom Bradyjem i izaslanstvom najviših ministara koji večeras zahtijevaju njegovu ostavku. Iza poznatih crnih vrata broja 10, premijer je upleten u posljednju borbu sa Sir Grahamom i drugim političarima koji mu govore da je “igra završena” nakon što je više od 20 ministara i vladinih pomoćnika dalo ostavku. Među skupinom su i novoimenovani kancelar Nadhim Zahawi i ministar prometa Grant Shapps, dok su ministrica unutarnjih poslova Priti Patel i ministrica trgovine Anne-Marie Trevelyan u zgradi.

Premijer se u srijedu našao pred najvećim problemom svoje karijere nakon što je više od 20 ministara i vladinih pomoćnika dalo ostavku. Svoje ostavke prve su dali ministar financija Rishi Sunak i ministar zdravstva Sajid Javid. Obojica su uz Johnsona bila uz sve prethodne skandale, od kojih je najznačajniji bio ‘partygate’, da bi nakon posljednjeg otkrića da je Downing Street 10 lažno tvrdio da premijer nije bio svjestan ozbiljnih optužbi za seksualno uznemiravanje o Chrisu Pincheru, zamjeniku šefa parlamentarnog kluba, označilo kraj njihove podrške i kulminaciju svih Johnsonovih afera posljednjih mjeseci. “Ne mogu više mirne savjesti nastaviti služiti u ovoj vladi”, izjavio je Javid tom prilikom.

Nakon njihovih ostavka krenula je lavina. Ostavke su dali Will Quince, ministar za djecu i obitelj, pomoćnica ministra prometa Laura Trott, ministar za škole Robin Walker. Victoria Atkins podnijela je ostavku s pozicije u Ministarstvu unutarnjih poslova, rekavši da bi “integritet, pristojnost, poštovanje i profesionalizam” trebali biti važni.

Odlučan ostati premijer

Usprkos najgoroj krizi otkako je postao premijer, britanski mediji pišu kako je Johnson je zastupnicima u parlamentu poručio da je odlučan ostati premijer. Tako Daily Mail piše kako je premijer rekao da planira “odraditi posao za ljude koji su mu dali mandat”.

Uz njega su još uvijek potpredsjednik vlade Dominic Raab, ministrica vanjskih poslova Liz Truss i ministar obrane Ben Wallace.  Ministrica kulture Nadine Dorries izjavila je da on “dosljedno donosi sve velike odluke kako treba”, a ministar za mogućnosti Brexita Jacob Rees-Mogg rekao je da mu se mandat osvojen na općim izborima 2019. “ne bi trebao oduzeti jer velik broj ljudi daje ostavku”.

Sir Graham Brady, predsjednik Odbora 1922., u srijedu popodne je sazvao sastanak. Izvršni odbor ima autoritet pokrenuti novo glasanje o povjerenju Johnsonu ako se s tim složi većina zastupnika. Početkom lipnja Johnson je preživio glasanje o povjerenju koje je otkrilo da je premijer izgubio 41 posto podrške zastupnika, s čime je stekao imunitet na godinu dana.

Ipak, pravila se mogu promijeniti, a s obzirom na to koliko je loše vlada postupila tijekom rješavanja posljednje afere Pincher, sumnja se da je lojalnost premijeru dodatno popustila.




Johnson je preko svoga glasnogovornika i ministara tvrdio da nema saznanja o prošlim optužbama za seksualno uznemiravanje koje je počinio Chris Pincher koji je podnio ostavku nakon što je optužen da je “pipkao” muškarce u klubu za torijevce. Sada bivši zamjenik šefa parlamentarnog kluba prije je bio optužen za uznemiravanje mlađih konzervativca kojima je obećavao prodor u političkoj karijeri.

Trenutačno je u Dowing Streetu nekoliko ministara koji čekaju vidjeti Borisa Johnsona. Anne-Marie Trevelyan, tajnica za međunarodnu trgovinu, nedavno je ušla, a ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, stigla je na sporedni ulaz, prema PA Media. Prema Stevenu Swinfordu iz Timesa, četiri druga ministra govore da bi Johnson trebao otići (iako to ne znači nužno da su oni sada osobno tamo).




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.