Foto: Screenshot

Totalni kaos u Haagu: Stižu jezive snimke zapaljenih vozila, sukob izmaknuo kontroli

Autor: Dnevno.hr

U nizozemskom gradu Haagu, nadomak gradske opere, izbio je sukob dviju grupa migranata iz Eritreje. Prema navodima lokalnih medija, sukobile su se pristaše i protivnici aktualne vlasti ove afričke države.

Policija je protiv sukobljenih migranata koristila suzavac, na što su migranti odgovorili bacanjem kamenja i sukobom s policijom. Nekoliko je automobila zapaljeno u nerediima, a opljačkano je i nekoliko prodavaonica.

Za sada nema informacija zašto su sukobi počeli, kao ni detalja o broju ozlijeđenih u sukobima. Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako prosvjednici gađaju policiju ciglama i kamenjem, kao i veći broj zapaljenih vozila.
Požar i porazbijana vozila

Provladina grupa imala je sastanak u Opera Hall Centru. Protivnici su došli na sastanak nakon čega su izbili neredi. Nekoliko policajaca i interventnih policajaca je također ozlijeđeno i na njih je bacano kamenje. Nije poznato koliko je policajaca ozlijeđeno.

Ni Opera Hall Centar nije ostao netaknut. Na zgradi su razbijeni prozori i izbio je požar. Policijski sindikat ACP priopćio je na društvenim mrežama da su izvješća o nasilju šokantna.

“Policajci pokušavaju uvesti red, dok ih gađaju kamenjem, a njihova vozila gore u plamenu. Vratite se svi kući sigurno!”, navedeno je u objavi. Iz Sindikata nizozemske policije (NPB) kažu da su nemiri između dvije grupe Eritrejaca u Haagu “razorni i previše idiotski”.
Gađali i vatrogasce

“Ovi ljudi na prvoj liniji fronta se suočavaju s bitkom. Držite ruke dalje od naših radnika hitne pomoći. Čak su i probijali oklopna vozila. Nadam se da će svi večeras moći vratiti kući zdravi i sigurni.”

Tijekom nereda zapaljeno je i nekoliko policijskih vozila, a iz sindikata policije AKP-a rekli su da je to “potpuno neprihvatljivo”: “Do sada su oštećena tri autobusa policije, a zapaljena su dva automobila za nadzor. Nekoliko policajaca je povređeno, a nasilje se nastavlja”, rekli su.

Prosvjednici su gađali i vatrogasna vozila. Glasnogovornik vatrogasne brigade rekao je da su oštećena ogledala i stakla na tri vozila. Dodao da su zapaljena i dva policijska vozila i turistički autobus. Ti požari su pod kontrolom, kaže on. Prema njegovim rečima, požar u Opera Hall Centru ugašen je iznutra.

‘PUTIN RATNI ZLOČINAC? RAKETIRAT ĆEMO HAAG!’ Medvedev iznosi jezive prijetnje: ‘Ovo nije sumnjivi sud za Jugoslaviju, pažljivo gledajte u nebo’

Sukobi Eritrejaca

Nije prvi put da izbijaju neredi na skupu eritrejske zajednice. Prošlog svibnja došlo je do masovne tučnjave između pristaša i protivnika vlade Eritreje u partijskom centru u Rijsvajku. Tada je raspoređena i interventna policija. Pro i antivladini Eritrejci su također tražili sukob i drugdje u Europi, uključujući Švedsku i Njemačku.

Procjenjuje se da u Nizozemskoj živi 27.000 Eritrejaca. Često su to mladi muškarci koji su pobjegli od diktature da bi izbjegli služenje vojnog roka. Prema Amnesty International-u, režim uglavnom prati i uznemirava kritičare, novinare i aktiviste u inozemstvu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.