Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Tone li ovime grad sve dublje u ponor? Gradonačelnik želi zadužiti Varaždin za 160 milijuna kuna

Autor: Dnevno

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Varaždina, danas je veliki zadatak. Naime, točno u podne započinje 23.sjednica Gradskog vijeća, na kojem će se odlučivati o proračunu za 2020. godinu, a oko kojeg se već neko vrijeme lome koplja na relaciji vladajući – oporba. Ništa od svega toga ne bi bilo sporno, da se unutar proračuna ne nalazi točka o ogromnom zaduženju Grada Varaždina. Točnije, radi se o iznosu od 160 milijuna kuna, a gradonačelnik Ivan Čehok ima u planu Grad zadužiti putem izdavanja municipalnih obveznica.

Dvije najveće stavke zbog kojih se grad na sjeveru zemlje zadužuje stari su “grijesi” gradskih oca. Prva je opremanje gospodarske zone Brezje, odnosno sanacija bala smeća koje već godinama narušuju vizuru Varaždina, a za koju je potrebno 80 milijuna kuna, dok je druga stavka otkup zemljišta Ekos holdinga, točnije vraćanje duga Ekos holdingu nakon što je Grad sredinom lipnja izgubio sudski spor protiv navedene tvrtke.

Oporba, koje je u Graskom vijeću grada Varaždina kako stvari stoje sve manje, smatra kako je ovo novo, veliko zaduživanje, zakamuflirano pod nazivom “kapitalni projekti”, na koje kada se pogleda, otpada jako malo iznosa od onog za koji se Grad zadužuje.

FOTO: Screenshot

Čehok ima dovoljno ruku da se proračun izglasa?

Iako oporba glasno negoduje prozivajući čas Čehoka, čas koalicijske partnere HDZ, u kuloarima se priča kako varaždinski gradonačelnik ima dovoljno ruku za izglasavanje proračuna. Dobro upućeni izvori tvrde nam kako je navodno je na svoju stranu pridobio vijećnika Vjerana Strahonju, koji je prije tri dana podnio amandmane na prijedlog proračuna.

FOTO: Screenshot

Inače, u Varaždinu su građani već neko vrijeme nezadovoljni potezima gradonačelnika, a ako danas prođe novo zaduženje Grada, nezadovoljstvo bi moglo postati i veće. Kako će se situacija odvijati, vidjet ćemo danas kada krene rasprava, koja će u svakom pogledu definirati budućnost Varaždina.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.