Foto: Patrik Macek/PIXSELL

TOMAŠEVIĆEVO NOVO POJAČANJE: Bivši SDP-ov ministar i Bandićev ‘trn u peti’ radi na novom zagrebačkom proračunu

Autor: M.P.

Bivši SDP-ov ministar financija Josip Lalovac novi je adut zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Naime, kako piše Jutarnji list, dobio je zadatak da sudjeluje u kreiranju zagrebačkog proračuna za 2022. godinu, imenovan je u radnu skupinu za financije kako bi s ostalim članovima dao stručnu analizu u procesu financijske konsolidacije metropole koja nakon 20-godišnje vladavine Milana Bandića grca u dugovima.

Kako je najavio Tomašević, proračun za iduću godinu trebao bi biti uravnoteženiji i realniji od onih koje je sa suradnicima smišljao Bandić.

Lalovac nije želio komentirati novi angažman, a Jutarnjem je tek rekao da je ‘pred njima velik posao te da će vremena za razgovor još biti’.

Zanimljivo, Lalovac dolazi ‘peglati’ financije u instituciju s kojom za vrijeme Bandićeve vladavine nije bio u bajnim odnosima, kao ni s pokojnim Bandićem. Naime, Bandić je više puta kritizirao poreznu politiku, a jednom je prilikom 2015. godine u emisiji Nedjeljom u 2 komentirao i rješenja problema u švicarcima.

“Švicarci? Ja imam 7.600 kuna rate za švicarac svaki mjesec. Odluka vlade nije socijalno pravedna. Njihov prijedlog je jednak i za jahtu i za prvu nekretninu. Trebali su reagirati davno, porezom na pasivu banaka. Boris Lalovac je radio u Raiffeisen banci, tada je šutio, a sad je glasan. Ja bih za prvu nekretninu koja je kupljena na kredit u švicarcima dao subvenciju kamate”, rekao je tada Bandić.

Pokojni zagrebački gradonačelnik 2016. je reagirao i na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koje ga je kaznilo s 30.000 kuna, ocijenivši da je iskoristio ovlasti gradonačelnika kako bi njegova stranka ostvarila korist.




“Vjerujem da će Povjerenstvo u cijelosti primijeniti standarde odlučivanja kakve je formiralo u nedavnom postupku protiv bivšeg ministra financija Borisa Lalovca, koji je bio idejni začetnik, predlagatelj i branitelj propisa kojim se postiže posebna zaštita članova skupine građana kojoj i sam pripada, a u kojem postupanju Povjerenstvo nije pronašlo sukob interesa”, priopćio je tada Bandić.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.