FOTO: Facebook / Grad Zagreb

Tomaševićevih sedam mjera za odvajanje otpada: Pogledajte koje su novosti i što će biti s plavim i žutim vrećicama

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije povodom godinu dana novog modela odvoza smeća.

Tomašević je naglasio da je 50 posto kanti s ulica centra grada maknuto, te kako Zagreb ima gotovo 16 odvoza otpada tjedno za četiri različite kategorije.


Najavio je i sedam novih mjera grada Zagreba.

1. Financiranje izgradnje spremnika za otpade za one zgrade koje ne mogu financirati izgradnju smetlarnika. Gdje god postoji rješenje Čistoće da nije moguće smjestiti spremnike na površnu zgrade, grad će financirati izgradnju spremnika. Svi oni koji su platili već spremnike, dobit će refundaciju za svoje troškove.

2. Polupodzemni spremnici će zamijeniti zelene otoke diljem grada, govorimo oko pola lokacija zelenih otoka. Riječ je mjestima gdje se nalaze takozvana “zvona” izvan centra grada, gdje će polupodzemnici zamijeniti zelene otoke koji su često prepuni i na kojima se skuplja otpad. Riječ je o spremnicima za staklo, plastiku i papir.

3. Podzemni spremnici u centru grada nastavljaju se graditi, trenutno ih imamo na 7 lokacija, podijelit će se čip kartice građanima koji nakon toga mogu odlagati otpad u podzemne spremnike i prestaje model gdje se svaki dan ZG vrećice ostavljaju pred ulazom. Zelenih otoka u centru više neće biti.

Možemo je izašlo iz ormara: Tomašević više ne skriva svoje namjere?

4. Povećanje kapaciteta odvoza Čistoće. Imamo dva natječaja za kupnju kamiona i prva vozila od 15 očekujemo kroz tjedan dana. Paralelno kupujemo još 26 kamiona za skupljanje otpada koje očekujemo do ljeta iduće godine. Povećanje se odnosi i na radnike Čistoće i trenutno imamo natječaj za 150 radnika, a imamo plan ukupno povećati kapacitete za 200 radnika na odvozu i čišćenju grada
5. Obiteljske kuće, a trenutno imamo 90 tisuća kućanstava koje koriste usluge odvoza čistoće i koje koriste žute vrećice koje se vješaju na ograde te od siječnja počinje podjela svima kanti za plastiku i više se neće koristiti žute vrećice. Ići ćemo na odvoz plastike i papira jednom tjedno.

Tomašević o zapuštenom Zagrebu: ‘Fali nam radnika za izvanredne situacije’

6. Aktivnosti vezane za educiranje i informiranje građana, prije svega aplikaciju Razvrstaj.me i poziva sve građane da skinu tu aplikaciju.

7. Povećanje kapaciteta za kažnjavanje nepravilnosti. Postoji određeni dio građana koji se ne pridržavaju pravila i to nije pravedno prema ostalim građanima. To prije svega znali zapošljavanje novih komunalnih redara i novih radnika Čistoće koji će vršiti nadzor nad pravilnim razvrstavanjem otpada, te ugradnja videonadzora na zelene otoke i podzemne i polupodzemne spremnike.
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.