Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Tomašević zatečen vijestima o Gradskoj plinari i gubitku posla: ‘Ovo nije normalno’

Autor: I.G.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za novinare nakon što je otkriveno kako Gradska plinara Zagreb-Opskrba navodno više neće plinom opskrbljivati oko 290.000 korisnika u Zagrebu

Posao preuzima Međimurje plin iz Čakovca. Nedavno je objavljeno da je Gradska plinara na natječaju drugi put u mjesec dana ponudila višu maržu od konkurentskog Međimurje plina.

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

‘Međimurje plin ima ukupno 74 radnika’

“GPZO je u gubitku od 70 milijuna eura zbog ugovora za poslovne korisnike koje je uprava potpisala dva dana nakon početka njegovog imenovanja, zbog čega je ponuda morala biti ovakva, rekao je Tomašević.

HERA nije tražila da imate plin, niti osigurano financiranje. Doslovno ste mogli tek osnovati firmu i reći da ćete, ako pobijetite na natječaju, tek onda naći plin. Kakav je to natječaj?”, rekao je Tomašević.

“Zasad imamo neslužbenu informaciju da je HERA odlučila dodijeliti zagrebačko područje dodijeliti Međimurju plin”, rekao je Tomašević na početku konferencije.

Rekao je da se GPZO javio na natječaj na način da posluje s pozitivnom nulom, odnosno da se ne ostvaruje gubitak. Spomenuo je i prethodni ugovor koji je generirao velike gubitke, pa se to nije smjelo ponoviti. Međimurje plin je do sad imao 29 tisuća kućanstava, a sad se dižu 10 puta. To je isto moguće prema odluci HERA-e, rekao je.

“Da bude još apsurdnije, Međimurje plin sad neće moći opskrbljivati plinom na svom području. Tako piše u uvijetima natječaja. Mi nećemo na svom području gdje imamo cijevi, a oni neće na svom gdje imaju cijevi. Kako je to moguće? Gdje to još ima u Europi?”, kaže. “Pa kakav je to natječaj?”, pitao je gradonačelnik.
Dodao je da zagrebačka plinara nije izgubila posao od neke privatne tvrtke, već da je Međimurje plin tvrtka u javnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu više gradova i općina s područja Međimurja te da je grad Čakovec, koji je najveći dioničar tog poduzeća, bio protiv toga da se Međimurje plin širi na Zagreb.

Kaže i da Međimurje plin nema odvojenu distribuciju, za razliku od Zagreba. Gradska plinara Zagreb je podijeljena na dva poduzeća. “Međimurje plin ima ukupno 74 radnika, a GPZ i GPZO ukupno oko 500 radnika. Dosad su opskrbljibali plinom 29 tisuća kućanstava. Doista me zanima motiv Međimurje plina da izgubi svoje područje? iZgubili smo od male tvrtke”

Foto: Dragan Matic / CROPIX

‘Međimurje plin nema odvojenu opskrbu i distribuciju’

Međimurje plin nema odvojenu opskrbu i distribuciju, dok je u Zagrebu to podijeljeno na Infrastrukturu i Opskrbu, kaže Tomašević. “Međimurje plin ima ukupno 74 radnika, dok zagrebačka dva poduzeća imaju oko 500 radnika”, rekao je Tomašević.
“Mene zanima motiv Međimurje plina koji je motiv da izgubi svoje područje, bez potpore svog vlasnika”, rekao je i dodao da Međimurje plin vodi Nenad Hranilović iz HNS-a.

Kaže da GPZO nije izgubio od velikih privatnih tvrtki, te da ga zanimaju motivi direktora Hranilovića. “Gradska plinara Zagreb je vlasnik cijele infrastrukture i ona će distribuirati plin građanima. Ostat će sva brojila, sve cijevi. Promijenit će se od koga će dobivati frakture”, rekao je.

“U Holdingu je 7300 radnika, GPZO sad ima sto radnika. Ranije je imala 140”, rekao je. Kaže da ga zanima objašnjenje HERA-e i motivi direktora Međimurje plina. GPZO-u ostaje oko 8000 poslovnih korisnika.

“Sve će ostati isto, Gradska plinara Zagreb će dovoditi plin, brojila će ostati ista, samo će se promijeniti tko izdaje fakturu, a to će biti Međimurje plin, ako se ne promijeni odluka”, rekao je Tomašević.

Kod građana će se promijeniti samo to od koga će dobivati fakture, navodi. “Očekujem od direktora GPZO-a da napravi analizu za mogućnost daljnjeg poslovanja. Mogućnost je opskrba oko 8.000 poslovnih korisnika i, naravno, opskrba građana do 1. listopada”, rekao je i dodao da očekuje da se ponudi radnicima GPZO-a, ako će se njihov broj smanjivati, ponuditi zaposlenje u drugim tvrtkama Zagrebačkog holdinga.

“Cijena koja je dosad funkcionira 9,6 eura po megavat satu, druga cijena je 10,2 eura. Tu se vidi da ono što je ponuđeno kao cijena puno manje od inflacije, Vidi se da ono što je bila poseban strategija da ne idu u gubitak, ali da niti ne ostvaruju neku dobit. Dobit je bila manja od 0,3 posto. Ne smije biti motivacije da se ide u zaradu”, kazao je.

“Tri godine uprava GPZO-a je izdržala i sad dolazi ovakav natječaj koji omogućuje firmu od 15 zaposlenih dobiva deset puta veći broj korisnika nego je imao dosad”, rekao je.

Navodi da se GPZO javio samo za zagrebačko područje jer po ovom natječaju može dobiti samo jedno područje. Nakon toga je Međimurje plin ponudio još nižu ponudu. Ponuda koju je GPZO ponudio je najmanju cijenu po kojoj ne bi bio u gubicima. GPZO već sad ima 70 milijuna eura gubitaka zbog odluke uprave koju je postavila bivša vlast, nije mogla ići u nove gubitke, rekao je.

Rekao je da je prvi natječaj HERA poništila zbog zaštite sigurnosti opskrbe plinom, a da su sada donijeli drugačiju odluku te da se za sigurnost opskrbe Zagrepčana plinom sada treba pitati HERA-u. “Očekujem od direktora GPZO-a i uprave Holdinga da se iskoriste svi pravni mogući instrumenti oko ovog natječaja”, rekao je Tomašević.

“Za sigurnost opskrbe sad morate pitati HERA-u, oni su zaduženi za to, oni su donijeli odluku”, rekao je i dodao da “opskrba plinom ostaje u gradskim rukama. Opskrba je preprodaja plina. Ovo u najmanju ruku nije normalno. Volio bi vidjeti gdje to postoji u EU”, rekao je Tomašević.

Prvi put u 162 godine Gradska plinara neće opskrbljivati Zagreb: Međimurje plin preuzima posao

Međimurje plin preuzima posao

Podsjetimo, Međimurje plin iz Čakovca će prvi put u povijesti opskrbljivati plinom oko 290.000 korisnika u Zagrebu, čime će Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO) izgubiti taj posao nakon 162 godine. Ova odluka donijeta je na sjednici o ponuđačima za distributivna područja. Glavni kriterij za odabir bila je cijena, a GPZO je dao znatno nepovoljniju ponudu, unatoč tome što su imali dvije prilike da zadrže posao.

Zagreb čini 43 posto potrošača plina u Hrvatskoj, a promjena opskrbljivača neće značiti promjenu cijene za korisnike jer je marža koju je ponudio Međimurje plin slična onoj koju je imao GPZO. Međutim, mogući su organizacijski i logistički problemi pri prelasku na novog opskrbljivača. Međimurje plin, s oko 70 zaposlenih, sada preuzima najveći dio kolača u svojoj povijesti. Tvrtka je u vlasništvu Grada Čakovca i okolnih općina.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.