Foto: Nera Simic / CROPIX

Tomašević prebacuje odgovornost na privatnike: ‘Što sam ja trebao? To sve dati Gradu?’

Autor: I.G.

U teškoj nesreći koja se jučer dogodila na odlagalištu smeća Jakuševec u Zagrebu, radnik Čistoće Josip Topolovec izgubio je lijevu ruku i zadobio niz drugih ozljeda. U odronu smeća ozlijeđena su još dvojica radnika. Ovo je drugi takav incident nakon što se manja količina smeća odronila 11. studenog, pri čemu nitko nije stradao.

Iz Eko-flora, jedne od tvrtki koja upravlja Jakuševcem, poručili su da nisu odgovorni za nesreću. Sada je sazvana konferencija za novinare na kojoj gradska administracija, predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, komentira kako će se sanirati šteta koja je nastala.

Foto: Nera Simic / CROPIX

‘Zatražili smo sastanak’

“Mi smo jučer prije konferencije za medije tražili sastanak s tvrtkama koje su dogovorene kao izvođači. Imali smo sastanak i raspravili o tome što oni misle, zašto se ovo dogodilo. Javna nabava je bila u našem mandatu i javila se samo jedna tvrtka. To je vrlo kompleksna građevina, najveće odlagalište u ovom dijelu Europe. Kontaktirali smo i eksperte te sastavili radnu skupinu kako bi utvrdili kako da se to više ne ponovi. Iz naše perspektive, ove kritike koje dolaze iz oporbe da je taj posao trebalo povjeriti Zagrebačkom Holdingu, zamislite što bi bilo da se ovo dogodilo a da smo mi to napravili”, rekao je Tomašević.

Peović zabila Tomaševiću nož u leđa zbog Jakuševca: ‘Tamo su slali žene’

“Radnik je stradao, teško je ozlijeđen i tu nema kompromisa. Očekujem da svi budu odgovorni. Čija god da se odgovornost utvrdi, sankcija će biti”, rekao je Tomašević.

“Da li bi vi u mojoj situaciji, nakon što 20 godina privatne tvrtke upravljaju Jakuševcem, to sada prebacili na gradsku upravu?”, upitao je Tomašević novinarku koja ga je upitala smatra li se odgovornim jer je tim tvrtkama uopće dodijeljen posao.
“Tražio sam s vladom nekad prije. Upravo zato da bi ove priče oko lokacije stavili ad acta, prije nekoliko tjedana sam tražio, a što se tiče Ministarstva još uvijek čekam povratnu informaciju oko Zagrebačke županije. Mi smo svoj stav iskazali prije 6 mjeseci”, Rekao je Tomašević.

“Ne tražim pomoć, tražim odgovore. Ako vlada iz nekog razloga ne želi koristiti novac iz EU fonda, sami ćemo financirati, ali neka prestane priča oko lokacije. Pitam Hermana, što je alternativa ako se zatvori Jakuševec sada? Evo neka kaže. Ako se vlada bavi Osijekom i Varaždinom, treba se pozabaviti i Zagrebom. Jakuševec je problem i Zagrepčani zaslužuju da se riješi. Ako treba, sve ćemo sami financirati”, rekao je Tomašević.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.