Foto: Igor Soban/PIXSELL

TOMAŠEVIĆ POLOŽIO RUŽU ZA OBITELJ ZEC: ‘Sramotno je da 30 godina niti jedan gradonačelnik nije došao ovdje!’

Autor: N.K

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević prisustvovao je na komemoraciji za brutalno ubijenu obitelj Zec 1991. godine u Zagrebu.

“Ponizno stojim ovdje, svi znamo što se dogodilo, tko su počinitelji i da nitko za to nije odgovarao. Sramotno je da 30 godina niti jedan gradonačelnik nije došao ovdje. Želim živjeti u takvom gradu i Zagreb će biti takav gradu, gdje svatko tko živi tu osjeća da je ovo njegov dom, gdje nema diskriminacije niti po jednoj osnovi. Zagreb biti otvoren za sve i da će svi u njemu imati jednaka prava i mogućnosti”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Na komemoraciji koju su organizirali Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće povodom tridesete godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca prisustvovali su Boris Milošević, potpredsjednik vlade RH, Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a te aktivisti koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto.

“Ovakvi zločini ne smiju pasti u zaborav”

Tomašević se o svemu nakon komemoracije oglasio i na službenom Facebook profilu.

“Večeras sam na Sljemenu odao počast nevinim žrtvama, prije 30 godina pobijenoj obitelji Zec, na mjestu na kojem su, nakon što je na Trešnjevci ubijen Mihajlo Zec, ubijene njegova supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kćer Aleksandra. Znamo što se dogodilo, koji su bili motivi i tko su bili počinitelji. Znamo i da počinitelji nažalost nisu odgovarali.

Ovakvi zločini ne smiju pasti u zaborav, kako se nešto slično ne bi ponovilo u budućnosti. Želim živjeti u gradu – tako ćemo Zagreb i voditi i takav će i biti – u kojem se svatko osjeća ugodno, u kojem nema diskriminacije po bilo kojoj osnovi, bila to nacionalnost, vjerska pripadnost, boja kože ili nešto drugo.

Zato smo večeras na Sljemenu ponizno odali počast žrtvama – kao zalog bolje budućnosti, da će grad Zagreb biti otvoren za sve i da će u njemu svatko imati svoje mjesto. To je grad u koji vjerujem i to je grad kakav će Zagreb i biti”, napisao je Tomašević.




Ubili obitelj u vihoru rata

Podsjetimo, ubojstvo obitelji Zec dogodilo se u Zagrebu 7. prosinca 1991. kada je vod od pet hrvatskih policajaca ustrijelio tri člana srpske obitelji: Mihajla Zeca, njegova supruga Mariju i njihovu 12-godišnju kći Aleksandru. Još dvoje Zecove djece pobjeglo je i izbjeglo smrt. Ubojice su privedene, ali puštene nakon kontroverzne sudske odluke.

 




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.