Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Objavljena velika vijest: Od 1. svibnja veliki dio Zagrepčana imat će besplatan javni prijevoz

Autor: Dnevno.hr

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević uoči Uskrsa je obišao domove za starije i nemoćne u metropoli i starijim sugrađanima uručio prigodne pakete. A osim poklona, Tomašević je otkrio i veliku vijest.

Naime, svi stariji od 65 godina od 1. lipnja će imati besplatni javni prijevoz u Zagrebu, a odluka će biti podložna javnom savjetovanju prije konačne potvrde od strane Gradske skupštine.

Prijedlog će u javno savjetovanje biti upućen već u petak. “Ponajviše se izmjene odnose na to da će odsad svim umirovljenicima javni prijevoz biti besplatan. Ranije smo već maksimalno proširili tu odluku da obuhvati što više ljudi, a sada ćemo subvencionirati svima”, izjavio je.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

I to nije sve

Dodao je kako će time Zagreb stati uz bok gradovima koji to već imaju, poput Lisabona, Madrida, Praga, Ljubljane i drugih.

U priopćenju iz gradske uprave navode da će odlukom o besplatnom ZET prijevozu za osobe iznad 65 godina biti obuhvaćeno oko 159,000 ljudi koji žive u Zagrebu, što je usporedivo s ukupnim brojem stanovnika grada Splita. Ovakva je odluka također u skladu sa zelenom orijentacijom ove gradske uprave, kojoj je cilj ojačati javni prijevoz.

“U mom mandatu je kupljeno 65 novih autobusa, 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, trenutno su u postupku javnog natječaja za nabavu rabljeni autobusi i ZET vozila za osobe s invaliditetom, a namjeravamo kupiti još 40 novih tramvaja i 100 autobusa na obnovljive izvore energije. Nakon više od 20 godina, ove godine kreće izgradnja novih dionica tramvajskih pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj ulici. Također, od svibnja ove godine, vožnja sljemenskom žičarom bit će besplatna za Zagrepčane i Zagrepčanke”, dodao je Tomašević.

Za besplatan prijevoz bit će potrebno izvaditi besplatan ZET pokaz, što će biti moguće napraviti od 15. travnja. ZET će pravovremeno komunicirati sve potrebne detalje.
Radnici A1 traže veće plaće: Evo što su im odgovorili iz firme

Podsjetimo, nije ovo jedino Tomaševićevo obećanje vezano uz prijevoz po Zagrebu. Jučer je gradonačelnik obećao kako će od prvog vikenda u svibnju vožnja Sljemenskom žičarom biti besplatna za sve stanovnike metropole.
“Dva su razloga za ovu odluku; prvi je činjenica da Zagrepčani već sada financiraju žičaru kroz otplatu kredita koji se plaća iz gradskog proračuna još 11 godina, a drugi što želimo štititi park prirode Medvednica jačanjem javnog prijevoza i postupnim ograničavanjem automobilskog prometa”, rekao je gradonačelnik Tomašević dodavši da će od svibnja korisnici žičare koji nisu Zagrepčani plaćati nižu cijene karte.

 

Grad Zagreb je danas potpisao sporazum s Parkom prirode Medvednica, kojem je cilj razvoj sadržaja za posjetitelje kroz održivo korištenje prirodnih resursa, i u kojem se obje strane obvezuju na poduzimanje mjera za ograničavanje automobilskog prometa.

“Danas smo otvorili uređen Rudarski vrt i Rudnik Zrinski, a podsjećam da smo rekonstruirali Sljemensku cestu i vršnu zonu, započeli projekt rekonstrukcije i prenamjene napuštenog objekta gornje stanice stare sljemenske žičare, radimo na biciklističkoj flow stazi, adrenalinskom parku, i drugim sadržajima na Medvednici”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Gradonačelnik je prisutne podsjetio da je od nedavno u funkciji vidikovac s caffe barom u TV tornju čiju aktivaciju je inicirao upravo Grad Zagreb, a u planu je i uređenje Muzeja skijanja u njegovom podnožju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.