fbpx
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

TOMAŠEVIĆ NA MUKAMA: Uspjeli smo uštedjeti, ali to je otišlo na kosture iz ormara. Primjerice, ZET…

Autor: M.P.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obraća se medijima.

Na početku je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Danijela Dolenec najavila nove natječaje za zapošljavanje. Sve informacije će od sutra biti dostupne na stranicama Grada i u Narodnim novinama.

Sutra će biti otvoreni natječaji za tri pročelnička mjesta, najavila je Dolenec.

Tri ureda za koji se traže novi pročelnici su Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured te Ured za upravljanje imovinom. Natječaj će trajati dva tjedna. Osnovni uvjet je stručna sprema magistra i pet godina iskustva na odgovarajućim poslovima.

“Svi kandidati koji zadovolje uvjete bit će pozvani na testiranje i na intervjue kako je propisano zakonom. Sve informacije dostupne su na stranicama grada”, dodala je.

Ići će rebalans proračuna

Na dnevnom redu treće sjednice Gradske skupštine 30.rujna će se naći rebalans proračuna, poručio je gradonačelnik Tomašević.

“Idemo na rebalans fiktivnog proračuna”, rekao je.

“Mi smo nakon primopredaje spustili kočnicu na troškove i mjerama smo uspjeli ostvariti uštede u iznosu od oko 400 milijuna kuna do kraja godina, grad smo preuzeli u polovici godine, najveći dio troškova nastao je u prvoj polovici godine, dakle prije izbora. No, prilikom našeg rada s uredima na uštedama, a došlo je do promjene pročelnika, počeli su izlaziti novi financijski kosturi iz ormara koji nisu bili prikazani u proračunu za 2020. ili bili prikazani u nerealnim iznosim, na pokrivanje tih kostura otišle su uštede. Primjerice, na poziciji proračunskih subvencija ZET-a predviđeno je 790 milijuna kuna, a morat ćemo osigurat u rebalansu još 80 milijuna kuna više, inače će ZET biti gubitaš. U Domovima za starije nedostaje 20 milijuna kuna, u mjeri roditelj odgojitelj, iako smo zaustavili nove prijave, nedostaje još 15 milijuna kuna do kraja godine da bi se isplatite naknade korisnicima do kraja godine”.
Tomašević je najavio restrukturiranje gradskih poduzeća.

“Na Skupštini će biti odluka, tražit će se suglasnost, da se trgovačko društvo AGM pripoji ZG Holdingu i da dođe do racionalizacije troškova te da se redefiniraju aktivnosti, da se trgovačko društvo Centar d.o.o. pripoji kao i ZG Stanogradnja da se pripoji GSKG-u.”, rekao je gradonačelnik.

Napominje, u rebalansu nisu smanjivali iznos koji je u proračunu predviđen za sufinanciranje obnove privatnih zgrada.

Odgovornost zbog Zakona o obnovi

“Mi smo tražili da konačno krene obnova, upozoravali smo da će doći do prepucavanja oko nadležnosti Fonda i Ministarstva, mislimo da bi Fondu trebalo dati javno-pravne ovlasti, hoće li do toga doći, vidjet ćemo, ovisi o vladajućoj većini. Ne osjećam odgovornost, mi smo glasali za zakon da on krene, no očekivao sam probleme i da se zakon korigira, nije trebalo čekati godinu dana da se to dogodi. Program mjera donosi Vlada, tamo su definirane stvari koje su prepreke i koje se mogu riješiti na Vladi”, rekao je gradonačelnik.
Na pitanje treba li ministar Horvat politički odgovarati zbog problema u procesu obnove nakon potresa, Tomašević kaže:

“Mislim da politički trebamo svi odgovarati s obzirom na ingerencije koje imamo, sve što smo obećali u kampanju smo napravili”.

Novosti o žičari

“O žičari sam razgovarao s ministrom Ćorićem, vezano za buku, ključni sastanak koji bi trebali imati sljedeći tjedan je s ministrom prometa, bit će na temu svih prometnih projekata u Zagrebu koji se mogu prijaviti na sredstva EU fondova”.

O političkim ambicijama

“Moja uloga je da štitim interese građana Zagreba, prerano je govoriti o izborima za tri godine, moje političke ambicije su u potpunosti fokusirane na Zagreb”, tvrdi Tomašević.

ZG Holding

“Još se konsolidira stanje u ZG Holdingu, to je ogroman sustav, komuniciramo bitne stvari kako bi se mogli fokusirati na odluke, s vremenom će i oni održavati konferencije za medije”.

Rebalans 30. rujna

“Rebalans proračuna će biti vidljiv kroz nekoliko dana, željeli smo obavijestiti javnost koja je situacija da transparentno prikažemo prihode i rashode, očekujemo da bude izglasan na sjednici Gradske skupštine 30. rujna”.

Rast cijena  ZET karata?

“Cijene karata ostaju iste, no želim reći da su kratkoročne obveze Grada Zagreba i poduzeća velike, razgovaramo s bankama, radi se financijska analiza od strane neovisne revizorske tvrtke. Morat ćemo znatno smanjivati rashode, to ne može odjednom,  sve je na stolu, sada imamo situaciju da umirovljenički domovi imaju 20 milijuna manjka, sve opcije ćemo razmotriti jer moramo dovesti financije grada u red”, rekao je gradonačelnik.

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.