Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

TOMAŠEVIĆ NE VJERUJE HRVATSKOJ STRUCI, TRAŽI INOZEMNU INTERVENCIJU: Gradonačelnik potvrdio novu ‘čistku’

Autor: Daniel Radman

Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba biti će smijenjeno te će Grad pokrenuti nadzor.

Reakcija je to gradonačelnika Tomislava Tomaševića na predmet pokrenut pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu, a u kojem su Poliklinika i njena ravnateljica Gordana Buljan Flander zatražili sudsku zabranu pisanja o njima portalu H-alter, tj. nakladniku Udruzi za medijsku kulturu.

Portal H-alter tijekom ljeta je objavio serijal tekstova koji je problematizirao rad Poliklinike, a dr. Buljan Flander je nakon što je objavljena sudska odluka izjavila kako je “nedopustivo da se javna riječ i javni prostor koriste za iskrivljeno i neistinito informiranje javnosti”.

Tomašević: S ministrima ću pričati o međunarodnoj evaluaciji

“Kao prvo želim reći jasno i glasno mi da se mi kao gradska vlast protivimo ovakvoj praksi da bilo koja gradska ustanova, poduzeće ili ured sudskim putem traži zabranu kritičkog pisanja i izvještavanja. Naravno, postoje uvriježene prakse ako se nekog osobno okleveta, ali ova situacija da je neka gradska ustanova tražila privremenu mjeru zabranu pisanja je presedan. Drugo pitanje – na nacionalnoj razini – sama je presuda. Nikako ne možemo podržavati ovakve stvari, dapače protivimo se.

Drugo, smijenit ćemo u najkraćem mogućem roku članove Upravnog vijeća koji su ispred Grada Zagreba te ćemo imenovati nove članove. Prije nekoliko dana tražili smo od gradskog kontrolnog ureda da provede internu kontrolu poslovanja poliklinike.

Pozvao bih i ministarstvo zdravstva da napravi stručni zdravstveni nadzor. Ja ne mogu ulaziti u stručne rasprave je li bilo nepravilnosti vezano za klinički i zdravstveni rad poliklinike. Svima je to u interesu, da bi dalje funkcioniralo, da se to raščisti. Volio bih pričati s ministrima o mogućnosti međunarodne evaluacije modela, očito je kako postoje prijepori unutar hrvatske znanstvene zajednice.

Na upit je li prije dobivao pritužbe na rad Poliklinike, Tomašević je odgovorio potvrdno.




“Na gradske institucije stalno stižu pritužbe, na to se odgovara, provjerava… Ono što nije uobičajeno je ova situacija. Svaka gradska ustanova mora biti izložena određenoj javnoj kritici i odgovoriti argumentima. Ako se pređe granica osobnih kleveta, postoje privatne tužbe”.

Potvrdio je Tomašević i da je privatnim kanalima dobio pritužbe na račun Poliklinike, prije mjesec i pol dana, kao i da se jutros čuo s ravnateljicom Gordanom Buljan Flander.

“S Buljan Flander sam se kratko čuo, a budući da nije u Zagrebu, sadržaj razgovora ne bih podijelio s javnosti. Ono što želim reći je da gradonačelnik ne smjenjuje ravnatelje, a novi članovi Upravnog vijeća će razmotriti cijelu situaciji i donijeti odluku.”




Za kraj, demantirao je da je u ikakvim odnosima s menadžerom Severine Tomislavom Petrovićem. Podsjetimo, Severina je jedna od osoba koja je uputila velike kritike na račun Buljan Flander.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.