fbpx
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX, Ilustracija

‘TOLIKO O DEMOGRAFSKOJ POLITICI’ Država zakinula dio majki, ogorčene su: ‘Jadno je to što rade, samo da malo ušićare’

Autor: Ivana Jurišić

Iako je Vlada RH odredila pitanje demografske revitalizacije kao jedno od strateških pitanja budućnosti Hrvatske te “snažno zagovara nastavak rada na preokretanju negativnih demografskih trendova i boljeg položaja obitelji jasno definiranom pronatalitetnom politikom”, čini se kako to nije ozbiljno shvatila, barem ne za sve članove društva.

Naime, danas se u Saboru između ostaloga raspravljalo i o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, prema kojemu se uvodi plaćeni očinski dopust od 10 dana i podiže roditeljska naknada s 5.654 kuna na najviše 7.500 kuna.

Prema novom zakonu roditelji bi u drugoj polovici godine nakon rođenja djeteta umjesto dosad limitiranih 5.654 kuna primati cijelu plaću. Nažalost, zakon je pri tome zaboravio jednu skupinu roditelja, a to su postojeći korisnici roditeljskih naknada.


Novim zakonom je naime predviđeno da se nove naknade neće isplaćivati onima koji ih već koriste na dan starta novog zakona pa će postojeći korisnici roditeljskih naknada, jednako kao i oni koji ih još ne primaju ali su predali zahtjeve, ostati pod okriljem starih propisa, dok će nove veće naknade primati oni koji na njih pravo ostvare po novom zakonu.

Napravili distinkciju među majkama

“Definitivno treba pozdraviti promjene na bolje koje donosi ovaj novi zakon, i za očeve i za majke, ali žalosno je kako je država i ovaj put pronašla način da usput malo ušićari pa je umjesto da obuhvati sve žene koje trenutno primaju naknadu tako da ona bude povećana, odlučila napraviti distinkciju među majkama kao da su nama koje smo, eto, imale ‘nevolju’ roditi prije zakona troškovi manji nego majkama koje će roditi nakon donošenja zakona”, objašnjava nam Valentina, majka djevojčice rođene prije tri tjedna.

“S obzirom da naša Vlada toliko voli isticati demografsku politiku kao svoju perjanicu, u trenutku kada sve cijene idu gore, obuhvaćanje svih majki koje primaju ili će primati rodiljnu naknadu ovim zakonom bila bi gesta koja pokazuje da priče o demografiji nisu samo isprazne priče.

Da ne spominjemo da većina majki niti ne upada u ovu kategoriju primanja, nego nižih tako da se ne radi o prevelikim svotama. Ne samo da su trebali obuhvatiti i nas trenutne korisnice naknade, nego se pozabaviti i visinom naknade za žene koje imaju niža primanja jer potrepštine za bebe nam svima koštaju isto”.

Uredu za demografiju poslali smo upit zašto novom mjerom nisu obuhvaćene i majke koje su trenutačno na porodiljnom dopustu, a odgovor ćemo objaviti čim zaprimimo.

Očevima plaćeni dopust od 10 dana

Podsjetimo, godišnje se u Hrvatskoj rodi oko 35 tisuća djece. Preklani je oko 2.000 očeva koristilo rodiljni dopust, a lani njih oko 1.800. Prema novom zakonu očevi će imati plaćeni očinski u trajanju od 10 radnih dana za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece. Zakon dozvoljava korištenja prava na očinski dopust nakon rođenja djeteta u neprekidnom trajanju, a najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta.
Uvodi se i mogućnost da zaposleni ili samozaposleni otac može koristiti pravo na roditeljski dopust i u slučaju da majka djeteta nije zaposlena ili samozaposlena osoba pod uvjetom da nije koristila odnosno nije ispunjavala propisane uvjete za korištenje prava na druge potpore, primjerice rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada, rodiljnu i roditeljsku brigu o novorođenom djetetu.

Novi zakon također predviđa i usklađivanje visine naknade plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao prava na rad s polovicom punog radnog vremena. Naknada za korisnike koji rade na pola radnog vremena povećava se sa sadašnjih 2328,20 kuna na 3658,60 kuna.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.