fbpx
Foto: Kiara Goršić Facebook, Humanitarna akcija

‘TO NAM NISU REKLI U BOLNICI’ Shrvani otac male Kiare otkrio što se dogodilo prije smrti djevojčice: ‘S time ću morati živjeti do kraja života’

Autor: Dnevno.hr

U ponedjeljak je u bolnici u San Franciscu preminula 8-godišnja Kiara Goršić, djevojčica koja koja je bolovala od zloćudnog tumora na mozgu i čija je sudbina dirnula cijelu Hrvatsku. Njezin otac Valentino, mama Matea, mlađa sestra i Mateini roditelji još uvijek se nalaze u Sjedinjenin Državama budući da organizacija prijevoza posmrtnih ostataka zahtjeva veliku pripremu. No, roditelji su odlučni – kako su skupa došli na liječenje, tako će se i zajedno vratiti kući, piše Jutarnji list.

“Ne znamo točno kada se vraćamo zbog organizacije svega, njenog dolaska u Hrvatsku, papira… Uglavnom, kroz dva do četiri tjedna se vraćamo s našom Kiarom u Šibenik gdje će se njen grad oprostiti od svoje cure”, govori Kiarin otac Valentino, koji iako shrvan od tragedije koja je zadesila njegovu malu obitelj, ipak osjeća dužnost i obavezu govoriti o svemu u nadi da će tako pomoći nekom drugom bolesnom djetetu.

Usprkos tragediji koja je zadesila njegovu obitelj, Valentino naglašava kako nikad ne bi želio da njihov tužan ‘kraj‘ obeshrabri nekoga tko se trenutačno bori, kao ni onoga koga ova sudbina u budućnosti čeka jer on vjeruje da nada uvijek postoji.


Nakon operacije sve je krenulo nizbrdo

Malenoj Kiari je dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu gradusa IV, najagresivnijeg od svih vrsta. Prošlog prosinca dobila je zeleno svjetlo za skupu eksperimentalnu studiju u klinici u San Franciscu koja provodi najmanje invazivnu ONC oralnu kemoterapiju koja se u nekoliko slučajeva pokazala uspješna.

U humanitarnoj akciji za Kiaru je novac skupljala cijena Hrvatska i skupljeno je 18 milijuna kuna. Kiara i njezina obitelj su otišli u San Francisco, a u veljači je došla vijest kako je tumor smanjio.

Nažalost, brojni problemi su i dalje ostali te je Kiara prije nekoliko tjedana opet morala na operaciju nakon čega je sve krenulo nizbrdo.

Dva tjedna je polako kopnila

Ubrzo je uslijedio zastoj srca, koji je djevojčici oštetio bubrege, moždane funkcije i ostale organe, priča njezin tata ja Jutarnji. Dva tjedna je polako kopnila, a budući da je postalo jasno da nema spasa, liječnici su na kraju ugasili aparate.

Prije samog kraja u Ameriku su doputovali djedovi, bake i tete kako bi djevojčici rekli posljednje zbogom.

Valentino kaže da je tretman u bolnici bio iznimno human, ali liječnicima zamjera što im nisu rekli sve rizike posljednje operacije.
“Rekli su da je to najbolje za Kiaru i da joj od toga može biti samo bolje. Mi smo znali koliko nam je dijete bolesno i da tu nema lijeka, ali boli me što su zadnje moje riječi, koje sam svojem djetetu u prisebnom stanju, bile zapravo bile laž, a da to nisam znao. S time ću morati živjeti do kraja života”, rekao je otac i dodao kako je zamolio liječnike da nikada više ne naprave tu pogrešku s nekom novom obitelji.

Svaki tumor je različit

“Ne možeš reći – bit će bolje ako nisu sigurni. Mogli su reći ‘mi se nadamo da će biti bolje, ali postoji mogućnost komplikacija‘. Jer s ovom bolešću se ništa ne može znati unaprijed. Svaki taj tumor je različit po svojoj strukturi, a nažalost završetak je isti ili slični.”

Kiarini roditelji su liječnicima dozvolili da tumor izvade i zadrže ga na institutu ne bi li im pomogao u daljnjim istraživanjima i možda sutra zahvaljujući novim otkrićima spasio neko drugo dijete.
“Osim toga odlučili smo da ne želimo da taj monstrum niti jednog trenutka više bude s našom kćeri”, kaže tata koji čvrsto vjeruje da će njihova četveročlana obitelj jednom ponovno biti skupa na nekom boljem mjestu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.