Foto: Goran Mehkek / CROPIX

TO MU SE PITANJE NE SMIJE POSTAVITI! Plenkovićevi planovi iz stroge diskrecije: U HDZ-u se spominje ‘novi scenarij’

Autor: Iva Međugorac

Već se dugo u javnom prostoru progovara o planovima premijera Andreja Plenkovića, ne samo za iduće parlamentarne izbore, već i o onome što premijer planira nakon što se održe ti izbori. Tema je to oko koje se lome koplja i u vladajućoj stranci, a u jednom djelu HDZ-a govore kako će Plenković nakon što se izbori održe i ako na njima uspije pobijediti pokušati sastaviti većinu te prepustiti svoju premijersku poziciju najvjerojatnije Gordanu Jandrokoviću, a zatim se zaputiti u Bruxelles gdje bi trebao nastaviti graditi svoju europsku karijeru. To je međutim samo jedan od scenarija koji se povezuju s premijerom Plenkovićem, koji je nedavno spominjan i kao izgledni kandidat za glavnog tajnika NATO-a.

U Bruxelles je već mogao 

”Plenkovića se konstantno gura u inozemstvo, na neke inozemne pozicije. Da je htio, on je i ranije mogao doslovce birati poziciju u Europskoj komisiji, ali njega to ne zanima. On je stacioniran u Zagrebu, tu mu je obitelj. Kao premijer solidno zarađuje, tu je izgradio ogroman utjecaj, u Europi je i dalje veoma cijenjen, njemu zapravo ne fali ništa zbog čega bi on trebao reći ja odlazim”, smatra naš sugovornik iz vladajućih redova koji nudi jedan posve novi scenarij koji se odnedavno prepričava po HDZ-u. Prema tom scenariju predsjednik Vlade bi i nakon idućih parlamentarnih izbora trebao ostati na svojoj poziciji.

”Njemu bi silno laskalo da osvoji treći mandat, zavlada državom u tom trećem mandatu i ovdje ostane dominirati. On je takav tip političara, tvrdoglav, samouvjeren, željan medijske pažnje. Plenković u tome uživa, i njemu to što ima u Hrvatskoj odgovara i zato je teško za povjerovati da bi on ostavio sve što je stvorio i otišao u Europu iz koje se vratio na našu političku scenu, pa i tada kada se vraćao ovdje kod nas Plenković je u Bruxellesu mogao biti što god je želio”, kaže naš sugovornik.

Premijer se po svemu sudeći ozbiljno premišlja o nastavku karijere, a dok se on premišlja u HDZ-u naglašavaju kako bi voljeli da pravodobno znaju što će se dalje događati. ”Svi se ti planovi kriju, on o tome nikome ništa ne govori, niti ga itko išta na tu temu uopće smije pitati u tim nekim neformalnim razgovorima. Govori se i da bi on nakon još jednog premijerskog mandata mogao ući i u utrku za predsjedničke izbore, nakon što Zoranu Milanoviću istekne drugi mandat poslije čega se više niti neće moći kandidirati”, otkriva naš sugovornik dugoročne scenarije koji se u HDZ-u razrađuju, a koje dakako valja uzeti s rezervom, ako ništa drugo onda barem radi vremena koje do tada preostaje.

Plenković je svakako u kampanji 

U ovom sadašnjem vremenu očito je da je Plenković zakoračio u kampanju za još jedan mandat, i to poprilično ozbiljnu. Ne treba zaboraviti da bez obzira na sve prethodne kontakte i bez obzira na sav utjecaj u Europi Plenković na odlazak u Bruxelles teško može računati bez dobivenih izbora. On se samo s pozicije premijera može nadati nekoj od prestižnih, i dobro plaćenih briselskih pozicija, a dok se tamo karte ne počnu preslagivati, Plenković će se i nakon idućih izbora ovdje u Hrvatskoj morati uhvatiti u koštac s formiranjem vladajuće većine što bi s obzirom na probleme s koalicijskim potencijalom njegove stranke moglo biti poprilično izazovno.




Znaju to vrlo dobro u HDZ-u u kojem bez obzira na sve ankete sa strepnjom i neizvjesnošću dočekuju iduće izbore, za koje su se mnogi zajedno s Plenkovićem već počeli pripremati, ni ne znajući što im šef sprema, a ni ne znajući kada bi se zapravo izbori trebali održati jer i za to postoji nekoliko verzija priče. Prema jednoj od njih izbori bi se trebali održati već na proljeće iduće godine, možda čak i u isto vrijeme kada i europski, a prema drugoj verziji Plenković će na izbore izaći u redovnom roku, te će nastojati da se oni održe što je kasnije moguće. Što god da Plenković smjera, prije svega toga morati će uvesti reda u svoju stranku i među svoje ministre, jer neko novo privođenje, i još pokoja afera mogli bi zaustaviti i njegove hrvatske, i njegove europske političke snove.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.