Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

ŠTO MILANOVIĆ KAŽE O ODNOSU S VUČIĆEM: Rekao je samo jednu jedinu riječ, a onda je ‘piknuo’ u gorući problem

Autor: Mia Peretić

Predsjednik RH Zoran Milanović danas je nakon sjednice na summitu Brdo-Brijuni odgovarao na pitanja novinara.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da je njegov odnos s Milanovićem pristojan.

A što o njihovom odnosu kaže Milanović?

“OK je. Nismo imali prilike razgovarati, nije bilo vremena, on je otišao za Bruxelles. Razgovarali smo tijekom konferencije na kojoj smo snižavali tonove”, rekao je predsjednik Hrvatske.

No, onda se dotaknuo jednog od problema o kojem se na ovom sastanku trebalo više razgovarati.

“Ovdje smo da pomognemo susjedima iz regije na ulasku u EU integracije, nisu svi u istoj točki zrenja. Sjeverna Makedonija, radi se o uvjetima koji su im postavljeni u zreloj fazi pregovora, a tiče se sadržaja u nekim udžbenicima u povijesti, Hrvatska i Slovenija su imale živ odnos tijekom naših pregovora, Slovenija je postavljala pitanja, tada su izgledala kao materijalan interes, razumio sam to sada i nisam osjećao ili vidio da nam žele napakostiti ili nas poniziti, bili su uporni katkad i dosadni, no život ide dalje, Ovo što sada službena politika jedne članice EU radi Sjevernoj Makedoniji je ulazak u intimni prostor, traži se od jedne aspirantice da u udžbenicima povijesti svoju nacionalnu genezu definira kako to traži susjedna država. To je ulazak u intimni prostor, to se ne radi, tome ću se otvoreno suprotstavljati u okviru u kojem mogu. Ako ti je cilj da uništiš slabijega samo jer je slabiji, to ne završava dobro, to je poruka koju danas nismo poslali u tekstu deklaracije, Bavili smo se ‘non paperima’ koji obično imaju očinstvo, za ovo se ne zna, dakle ne postoji, Danas se nismo bavili stvarima od egzistencijalne važnosti za zemlje koje žele postati članice Europske unije”, rekao je Milanović.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.