fbpx
Pixabay

TO JE DEMOKRACIJA! Švicarci u nedjelju odlučuju o uvođenju nekoliko novih propisa i zakona

Autor: S.P.

Da se i ostale države “bore” s rješavanjem raznih političkih pitanja dokaz je Švicarska u kojoj se u nedjelju glasa o mjerama protiv terora, propisima o suzbijanju pandemije Covida-19 te o zabrani pesticida.

Zakon o Covidu-19 će produljiti ovlasti za borbu protiv pandemije i ublažavanje njenih posljedica na društvo i gospodarstvo, a Španjolci moraju odlučiti hoće li odobriti taj zakon.

Ipak, najviše je “bure” u javnosti izazvao prijedlog o zabrani pesticida.


Urbani građani protiv, poljoprivrednici za korištenje pesticida

Postoje dva prijedloga – jedan je “Za Švicarsku slobodnu od sintetičkih pesticida” kojim se poziva na njihovu zabranu kroz 10 godina, a uvezena hrana proizvedena uz pomoć takvih pesticida također bila zabranjena, a drugi je “Za čistu pitku vodu i zdravu hranu” odnosno pravo na vladine subvencije imala bi samo ona poljoprivredna gospodarstva koja ne koriste pesticide i antibiotike.

Prema tim prijedlozima ograničila bi se i količina tekućeg gnoja koji se koristi na poljima i može zagaditi vodu.

I dok s jedne strane aktivisti za zaštitu okoliša i politička ljevica podržavaju obje inicijative, švicarska vlada želi da ih se obje odbije, tvrdeći da bi ti prijedlozi potkopali prehrambenu suverenost zemlje.

Treba istaknuti kako su tim prijedlozima izravno pogođeni poljoprivrednici pa nije ni čudno da će oni vjerojatno odbaciti te prijedloge za razliku od glasača u urbanim dijelovima zemlje koji će glasati ZA.

Inače, prema švicarskom sustavu izravne demokracije nakon nekoliko mjeseci održavaju se referendumi na nacionalnoj, regionalnim i lokalnim razinama i to nije ništa čudno. Da u toj zemlji vlada demokracija dokaz je i to da bilo koja ideja građana može ići na nacionalni referendum ako se prikupi 100 tisuća potpisa. Podsjetimo, Švicarska ima 8,6 milijuna stanovnika.

No, za referendum o novim zakonima koje je dogovorio parlament potrebno je prikupiti 50 tisuća potpisa.
Osim spomenutih prijedloga, Švicarci će u nedjelju glasati i o novim propisima o ugljikovu dioksidu. To znači da bi se zakonom putem porezne politike smanjila emisija stakleničkih plinova za 50 posto do 2030. godine u odnosu na 1990., uključujući financijske poticaje za postavljanje punktova za punjenje električnih vozila i prodaju vozila koja troše manje goriva. Predlaže se i da se povećaju porezi na loživa ulja i plin te uvede porez na zrakoplovne karte za inozemstvo.

Protivnici tih mjera naglašavaju kako će one biti skupe te najviše pogoditi građane s niskim i srednjim prihodima.
Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.