fbpx
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

‘TO JE DAN KOJI JE DONIO POSEBNO SVJETLO’ Iznimno važan trenutak za kardinala Bozanića, emocije je teško skrivao: ‘Ciljevi se ne postižu galamom’

Autor: Dnevno.hr

U Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak navečer je koncertom “Iubili sonus” proslavljena 25. obljetnica nadbiskupske službe zagrebačkog nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića.

U ime svih svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika kardinalu Bozaniću čestitku je uputio zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski naglasivši da je jedan od događaja koji je obilježio nadbiskupsku službu kardinala Bozanića svakako bila beatifikacija kardinala Alojzija Stepinca.

“Posljednjih 20 godina obilježila je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupiji čiji je sinodski hod svečano završen u subotu 1. listopada, a već je donio brojne plodove u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Iza mnogih promjena stajali ste tiho poput sv. Josipa, svoga zaštitnika, i pokazali nam da se ciljevi ne postižu galamom, nego tihim i ustrajnim radom,” rekao je biskup Gorski dodavši da je se Bozanić po kardinalskom grimizu posve predao službi Crkve i Nadbiskupije ne štedeći sebe ni svoje vrijeme”.


‘Radujemo se razvoju i napretku Sveučilišta’

Kardinal Bozanić se na kraju koncerta zahvalio svima na susretu rekavši kako ima puno lijepih uspomena u ovih 25 godina, a ono što je označilo njegovu nadbiskupsku službu jest – beatifikacija kardinala Alojzija Stepinca.

“To je dan koji je donio posebno svjetlo. Blaženi Alojzije jest nadahnuće, poticaj, usmjerenje za sve ono što se pokušavalo u svojoj malenosti i skromnosti činiti. Gledam službu obilježenu blaženim Alojzijem Stepincem. On je snaga i jedan posebni motor koji je u stanju Crkvi dati nove snage, a i čitavom našem hrvatskom društvu”, rekao je.

Dodao je i kako mu je posebno drago što se ovaj događaj održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koje nije postojalo prije 25 godina.

“Radujemo se rastu, razvoj i napretku jer Sveučilište zajedno s mladim naraštajima otvara put novoj budućnosti, a svi smo pozvani pomoćni onima koji su pred nama i koji otvaraju nove horizonte budućnosti”, rekao je Bozanić, a prenio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Koncertu su prisustvovali apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua, brojni hrvatski biskupi i nadbiskupi, redovnički provincijali i redovničke poglavarice, akademik Željko Rainer u ime Hrvatskoga sabora, ministar Ivan Malenica u ime Hrvatske vlade, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predstavnici lokalnih i županijskih vlasti, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, predstavnici raznih vjerskih zajednica, članovi diplomatskog zbora, brojni uzvanici iz znanstvenog, obrazovnog, kulturnog i društvenog života te obitelj i prijatelji kardinala Bozanića.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.