Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

‘TO ĆE BITI JEDAN OD NAJVEĆIH UDARA NA TEMELJE OVE DRŽAVE!’ Grmoja zagrmio zbog Mamićevih optužbi: ‘Zbog toga mladi odlaze iz Hrvatske!’

Autor: Sanja Plješa

Hrvatski sabor u srijedu je nastavio svoju sjednicu.

Zastupnici raspravljaju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.


Taj se Prijedlog izmjena i dopuna Zakona nalazi u prvom čitanju, P.Z. br. 122, a predlagateljica je hrvatska Vlada.

Te zakonske izmjene će dodatno olakšati stjecanje statusa hrvatskog branitelja i Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI). Uredilo bi se to izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata  koje je predložila Vlada, a koje su, i prije nego su stigle u Sabor doživjele kritike dijela javnosti.

Naime, zamjera im se da dodatno šire braniteljska prava.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tumači da se Zakon, koji je stupio na snagu u prosincu 2017., mijenja jer je u tri godine primjene uočeno da je određene mjere potrebno dodatno prilagoditi potrebama korisnika.

Na početku sjednice Nikola Grmoja iz Kluba zastupnika Mosta se osvrnuo na presudu Vrhovnog suda oko potvrde zatvora za braću Mamić. “No, još veću buru izazvala je konferencija za novinare Zdravka Mamića koji je optužio suce za navodno primanje mita. Ako su njegove tvrdnje istinite, to bi bio jedan od najsnažnijih udara u same temelje ove države, u hrvatsko pravosuđe. Te optužbe ne bi Mamića učinile žrtvom i nevinim čovjekom već još većim kriminalcem koji je pokušavao kadrovirati u našem pravosuđu. Te tvrdnje bi potvrdile ono da na udar hrvatskog pravosuđa ne dolaziš dok ne dođeš u sukob s nekim tko je moćniji od tebe. To sve hrvatske građane zabrinjava i zbog toga mladi odlaze iz Hrvatske. Mi smo viceprvak Europe po percepciji korupcije. Gora od nas je jedino Slovačka. Tamo je osnovan posebni sud za suce”, rekao je Grmoja.

Pozvao je Mamića da stick pošalje i Antikorupcijskom vijeću čiji je predsjednik.

Željko Sačić iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista je rekao kako će “hitno zatražiti sazivanje sjednice na temu stanja u hrvatskom pravosuđu”.
“Moramo formirati saborsko istražno povjerenstvo zbog skandala vezanog uz Zdravka Mamića”, istaknuo je.

Osvrnuo se na Zakon o hrvatskim braniteljima te naglasio kako “nitko tko je na bilo kakav način dignuo ruku na Republiku Hrvatsku ne može ostvariti naknadu”. “Protiv toga se moramo boriti u Hrvatskom saboru pa makar ova rasprava trajala do sedam sati ujutro”, rekao je Sačić.

O Danku Končaru i propasti Brodotrogira

Katarina Peović govorila je o hrvatskim tajkunima te posebice Danku Končaru za kojeg je rekla da je “za jednu kunu dobio brodogradilište”.

“Državne novce ulagao je u privatnu marinu iako je imao obvezu ulagati u brodogradilište. Danko Končar je rekao da su za propast Brodotrogira ‘odgovorni radnici’! Mi ovdje trebamo reći da je toga dosta. Radnici ne mogu biti odgovorni za propast brodogradilišta već tajkuni koji izvlače novce i koriste ih za svoje privatne interese. Radnici su dobili pozive od Agencija za naplatu potraživanja i dobit će ovrhe koje će morati plaćati s lihvarskim kamatama, a Končar neće dobiti ništa i ništa mu se neće dogoditi”, rekla je Katarina Peović.
Dodala je kako Končara zanima koncesija za pomorsko dobro te nekretninski biznis koji se može pokrenuti nakon što Brodotrogir ode u likvidaciju.

O Zakonu o hrvatskim braniteljima

Miro Bulj je, prije izlaganja Tome Medveda o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, zatražio stanku.

“Prije tri godine sam upozoravao da je zakon neprovediv. Davno je trebalo riješiti probleme branitelja”, rekao je.

I u ime Kluba Hrvatskih suverenista te Domovinskog pokreta je zatražena stanka.

“Nekorektno je prije lokalnih izbora gurati dva zakona od kojih jedan pogoduje HDZ-u, a drugi SDSS-u. Ako je to vaš koalicijski sporazum onda to recite javno da se do noćnih vlasti ne navlačimo”, rekao je Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.