fbpx
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Guliver

‘TO BI BIO PUT KRAJA CRNE GORE!’ ‘Igra prijestolja’ bliži se vrhuncu, Đukanović zapaprio oponentima: ‘Ne planiram izgubiti ove izbore’

Autor: L.B.

Igra prijestolja nikad nije bila napetija u Crnoj Gori, a predsjednički izbori koji se u toj zemlji održavaju danas, mogli bi zapaliti novu iskru sukoba na Balkanu, budući niti prosrpska, niti procrnogorska struja nemaju namjeru popustiti ni pedlja. Građani Crne Gore tako danas biraju predsjednika zemlje, četvrti put od obnavljanja nezavisnosti.

Slično misli i politički analitičar Ljubomir Filipović koji smatra da ako na izborima u Crnoj Gori pobijedi netko od kandidata prosrpskog bloka, stvari bi se mogle dramatično promijeniti.

“Crna Gora bi mogla postati dio Srpskog sveta, u slučaju međunarodne izolacije Srbije i mi bismo tamo završili, a u nekom duljem periodu možda bi te snage bile spremne u pitanje dovesti i neovisnost Crne Gore”, kazao je.


Prvi preliminarni rezultati izbora najavljeni su za 21 sat, a prema istraživanjima javnog mnijenja, izvjestan je drugi krug izbora koji će se održati 2. travnja. Ankete pokazuju da će u drugi krug ući Milo Đukanović, dok se za njegova protukandidata bore Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Jakov Milatović.

Đukanović: ‘Moja želja je uvijek ista’

Aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović glasao je nešto poslije 12 sati na biračkom mestu u podgoričkoj Osnovnoj školi “Savo Pejanović”. Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima za predsjednika Crne Gore došao je na biračko mjesto sa suprugom i sinom, a u učionici u kojoj je Đukanović obavio svoju građansku dužnost bilo je više od 40 snimatelja i fotoreportera.

Odgovarajući na pitanje novinara N1 kako će u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima graditi odnose sa Srbijom, u svjetlu izjava koje je davao tijekom kampanje, kada je isticao da “sadašnja vlast u Srbiji podsjeća na devedesete godine i ugrožava nezavisnost Crne Gore“.

“Moja želja je uvijek ista – najbolji mogući odnosi sa svim susjedima, počevši od Srbije. Vjerujem da sam svojim djelovanjem to i dokazao. Naravno, političko iskustvo i odgovornost navode me da uvijek primijetim određene deformitete, u ovom slučaju i ponavljanje tih deformiteta, koji po meni ne prijete samo Crnoj Gori, već i stabilnosti u međudržavnim odnosima regije.

Dodatne komplikacije

Mislim da je granica na balkanskoj političkoj sceni između politike koja smatra da i na Balkanu može živjeti multietnička demokracija i da možemo živjeti onako kako živi Europa, i nacionalista koji u to ne vjeruju. Oni vjeruju da treba korigirati granice, da se treba udruživati u svoje vjerske i nacionalne svjetove, a ja u tu budućnost ne vjerujem“, poručio je Đukanović.

Međutim, analize najdugovječnijem postjugoslavenskom lideru Mili Đukanoviću navode kako mu se smiješi gruzijski scenarij – u prvom krugu sigurno će biti najbolje plasiran, ali u drugom bi se mogli ujediniti svi oni koji su protiv njega:
“Najviše šanse ima Jakov Milatović, lider stranke Europa sad, koji ima podršku Srpske pravoslavne crkve i dolazi iz tog kruga, ali je kao mlad čovjek uspio populizmom pridobiti i dio suverenističkih birača.”

Filipović upozorava i da situaciju dodatno kompliciraju činjenice da je Milo Đukanović jučer raspustio Skupštinu Crne Gore, a da je tehnički premijer Dritan Abazović sa svojim saveznicima poručio da tu odluku ne priznaje. Na potezu je Ustavni sud, koji je u posljednji trenutak, uoči serije izbora, popunjen i ponovno ima kvorum.

‘Bili bismo ne samo neodgovorni, već i glupi da nakon 30 godina iskušavamo isti recept’

Još uvijek aktualni crnogorski predsjednik naglasio je i da “to što smo sukobljeni kada je u pitanju ta koncepcija, ne znači da smo neprijatelji“.
“Ja nisam neprijatelj niti Srbije niti bilo koga pojedinačnog u Srbiji, samo što smatram svojom odgovornošću da vrlo žilavo branim svoj pristup vjerujući da je to najbolji pristup za državu koju predstavljam. Nećete čuti prvi put od mene da građanska Crna Gora nema alternativu.

Kada bi Crna Gora zalutala bilo kojim nacionalističkim rukavcem, to bi bio put njezinog kraja. Crna Gora mora opstati kao građanska država i zato se protivim idejama da se svrstavamo u nacionalne torove na Balkanu. To smo probali, to nas je devedesetih godina koštalo 150.000 ljudskih žrtava. Bili bismo ne samo neodgovorni, već i užasno glupi da nakon trideset godina iskušavamo isti recept“, istaknuo je Đukanović.

Lider DPS poručio je u obraćanju novinarima nakon glasanja da “ne planira izgubiti ove izbore“, dodajući da „”ne vjeruje da je realno da se izbori mogu završiti bez drugog kruga”.

Mandić: ‘Pred nama je novo poglavlje’

Predsjednički kandidat Demokratskog fronta na izborima za predsednika Crne Gore Andrija Mandić ocijenio je da je pred Crnom Gorom novo poglavlje, u kojem će biti ravnopravni svi građani. Mandić je novinarima nakon glasanja kazao da je obaveza onih koji su pobijedili na parlamentarnim izborima 2020. godine da “nastave gdje su stali” i dodao da je na taj način i vodio kampanju za predsjednika.

“Nakon te velike pobjede i nakon pobjeda na lokalnoj razini, ostalo je još ovo jedno važno mjesto s kojeg će se ubuduće kreirati politika pomirenja, politika okrenuta svim građanima, koja će voditi snažnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala“, rekao je Mandić.

On je kazao da “raskidaju s dosadašnjom praksom u Crnoj Gori, istjeruju organizirani kriminal i korupciju iz nje, a uspostavljaju ponovo Crnu Goru, koja će poštovati ljude koji vrijedno rade“.

Mediji favoriziraju Mandića?

“U Crnoj Gori bit će ravnopravni i Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati. Bit će ravnopravan svaki građanin. Pred nama je novo poglavlje. Hoćemo i želimo graditi budućnost, ali da bude oslonjena na poštivanje tradicije“, rekao je Mandić.

Kako piše Radio Slobodna Europa Mandić je blizak Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću. Iako to u kampanji nije naglašavao, njegov DF se od ranije zalaže za ukidanje sankcija Rusiji, izlazak iz NATO-a i povlačenje priznanja Kosova.

Iz portala Raskrinkavanje i Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), organizacija koje prate medijska izvještavanja u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori, ukazuju da elektronski mediji većinom favoriziraju Mandića.

Sedmorica kandidata

Podsjetimo, Crna Gora danas bira novog predsjednika između sedam kandidata i biračko pravo mogu iskoristiti do 20 sati.

Na izborima sudjeluju kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Demokratskog fronta Andrija Mandić, Demokrat Aleksa Bečić, Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, zastupnica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Radulović.

Za predsjednika Crne Gore bit će izabran kandidat koji dobije više od polovice važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova, održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. travnja.

U drugom krugu sudjeluju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova, a predsjednik države bira se na pet godina.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.