fbpx
Foto: Leon Vidic / DELO / CROPIX

‘TO BI BIO PRAVI SIGNAL!’ Plenković zadovoljan, slovenski kolega baš i ne toliko: ‘Nažalost, bilježimo porast ilegalnih migracija’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u utorak u radnom posjetu Republici Sloveniji, u Brdu kod Kranja, gdje se sastao s predsjednikom slovenske Vlade Robertom Golobom.

Nakon sastanka premijer Plenković i njegov slovenski kolega Golob dali su izjave.

Golob je govorio prvi, rekavši da je sastanak bio pozitivan i opušten.


“Bio je to sastanak radnog tipa, pripremali smo posjet Zagrebu, pričali smo o tome što možemo zatvoriti na idućem radnom susretu: suradnja na području energetike, nadzora nad migracijama i gospodarstvo. Razgovaralo smo kako bismo terminal na Krku proširili da bude čvorište za središnju Europu i kako Slovenija u tome može sudjelovati. Hvala Hrvatskoj što nudi svoj terminal. Mislim da su multilateralna rješenja pravi put za Europu. Govorilo smo o suradnji u okviru Krškog, postoji interes da dođe do realizacije novog bloka u nuklearnoj elektrani,

Glavna je tema hoće li EU uspjeti tu tehnologiju navesti u takozvane čiste tehnologije. Tražit ćemo širu potporu za razvoj ove tehnologije. Na području migracija utvrđujemo da je ulazak Hrvatske u Schengen brojnim Slovencima olakšao put u Hrvatsku, to je i naš nacionalni interes. Nažalost, zabilježili smo porast ilegalnih migracija u Sloveniji, interes je uspostaviti što bolji nadzor. Predložili smo da s Italijom tražimo rješenja kako nadzirati koridore i s BiH uspostaviti trilateralnu suradnju za nadzor. Mislim da je sastanak bio dokaz prijateljske atmosfere između naših država”, rekao je Golob.

Zatim je govorio premijer Plenković.

“Hvala na pozivu premijeru Golobu, imali smo radni susret s ministrima vanjskih poslova. Stavili smo u fokus teme koje nas povezuju. Drago mi je da nastavljamo odličan dijalog, želimo unaprijediti odnose, učiniti ozračje još bližim i na dobrobit naših naroda u cilju rješavanja otvorenih pitanja i u cilju suradnje, posebno je važna energetika i borba protiv ilegalnih imigracija.

Zadovoljan sam da je u sedmoj godini mandata odnosi sa Slovenijom nisu bili politički problem. To je veliko postignuće u odnosu na ozračja koja su nas nerijetko opterećivala. Pozitivna atmosfera bila je na današnjem sustavu. Mi smo na 2022. godini dosegli robnu razmjenu preko 7 milijardi eura, to govori o našem značenju gospodarskog partnerstva.

A kada je riječ o turizmu, u 2022. zabilježeno je milijun i 570 tisuća slovenskih turista, drugi su po dolascima odmah nakon Njemačke. U prva tri mjeseca preko 90 tisuća Slovenaca posjetilo je Hrvatsku.
Danas smo uz tri teme u kojima je govorio Golob pričali o temama na dnevnom redu, sugerirali oblik pragmatičnog rješenja za ribare, kako bi ih se rasteretilo kazni bez izvršenja tih kazni i to bi bio pravi signal. Što se tiče energetike, spremni smo dovršiti sve potrebno za sporazum o solidarnosti. Spremni smo da terminal na Krku nadogradimo na 6,1 milijardu kubika plina.

Dižemo kapacitete ne radi naših potreba, već regionalnog energetskog čvorišta. Zato smo dogovorili s Golobom da bi suradnja, koja bi bila sufinanciranja Eu sredstvima, povezala Sloveniju, Hrvatsku, Njemačku, Mađarsku, BiH… Kada je riječ o migracijama, Hrvatska ima na vanjskih granicama 6700 policajaca. Poduzeli smo ogromna ulaganja i kada je riječ o tehničkoj opremljenosti. Spremni smo u okviru bilateralne suradnje, što uključuje i trilateralu s Italijom, dogovoriti zajedničke mehanizme sprječavanja nezakonitih migracija”, rekao je Plenković.

O tužbi ribara

“Što se tiče arbitraže, stajališta država su jasna. Za Sloveniju je arbitraža činjenica i od tog ne odustajemo. Što se tiče položaja ribara, Slovenija je obavezna u skladu sa zakonima pomagati ribarima, a s druge strane mora ne provoditi neke postupke. Ne možemo raditi izvan zakona, a tužba je privatna i o tome nismo razgovarali”, rekao je Golob.
“Pitanje razgraničenja Hrvatske i Slovenije strateške postavke se ne mijenjaju. Mi smo spremni riješiti pitanje granice i na moru na zadovoljstvo obje države, a što se tiče ribara i tužbe, ne vidimo velike šanse za uspjeh te tužbe. Želimo predložiti rješenje koje bi pragmatično rasteretilo ribare prekršajnih kazni koje ih opterećuju. Obje vlade pokrivaju troškove odvjetnika u tim procesima”, rekao je Plenković.”

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.