Foto: Dragan Matic / CROPIX

TKO ZADIRE U PRAVA LEDOVIH ZAPOSLENIKA? Stigao posve neočekivan obrat priče

Autor: Dnevno

Na tekst objavljen na našem portalu na temu otkaza u Fortenovi, a kojem su se oštro usprotivili u Nezavisnom sindikatu poduzeća Ledo na naš mail su se javili iz Udruge Hrvatske pravice a čije priopćenje objavljujemo u cijelosti:

“Naša Udruga ima  jedan od temeljnih  ciljeva,  zaštitu ljudskih prava  i  građanskih sloboda.

U tu kategoriju spada i  praćenje ostvarivanja  po Ustavu RH zajamčeno pravo na tržišno natjecanje pod istim i sličnim uvijetima ( čl. 49  Ustava ) .

Iznenađen sam da sindikat dezinformira svoje članstvo i daje lažnu nadu , da radnici imaju makar putem sindikata , pravo mješati se  u ovlasti u prava upravljanja vlasnicima tvornice ” LEDO ” ,

Nisam odvjetnik vlasnika tvornice niti fonda , niti  pristalica  globalizacije.

Brine me što sindikat  ide potpuno krivo u zaštiti radničkih prava čije bi interese trebao zastupati i štiti.

U vrijeme privatizacije pa zatim restrukturiranja , sindikat je odigrao  ulogu protiv radnika da bih se javno i odlukama sudova utvrdilo , da  je sindikat vodio diplomaciju  mimo sindikalne nadležnosti.
Kako pomoći radnicima Leda  i drugih  a da sindikati  pošteno i stručno zastupaju interese radnika i OPĆI  INTERES.

Da bi sindikati  mogli upuštati se u ovu problematiku  i naći uporište u zaštiti radničkih prava ,  moraju se prisjetiti predpristupnog Sporazuma o stabilizaciji i  pridruživanju između RH  i EZ , koji je bio na snazi 9 godina da bi nakon ispunjenje osiguranih uvijeta država Republika Hrvatska bila  primljena u Europsku zajednicu naroda i država.

Republika Hrvatska formalno je ispunila samo jedan uvijet za ulazak u EZ i to prelazak na tržišno gospodarstvo. U stvarnosi nisu osigurani uvijeti za tržišno natjecanje ni radništvu u međunarodnoj podjeli rada niti gospodarstvenicima RH. Svi drugi uvijeti za ulazak u zajednicu naroda država svojim građanima nije osigurala a posebno nisu osigurani uvijeti za tržišno natjecanje.
U stvarnosti nije zaživilo tržišno socijalno gospodarsto što je u temeljnim aktima EU, nego se instalirao NEOLIBERALIZAM najokrutnijeg oblika.

Naša Udruga se nudu za pomoć oko  rješavanja ovog problema koji nije samo pitanje  radničkih  prava nego pitanje općeg dobra u Hrvatskoj.”

Predsjednik  Udruge  Hrvatska  pravica

Dobroslav Šimović, dipl. iur

STRAVA U LEDU! Radnici na koljenima: Užas što ih je zateklo usred blagdana

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.