Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

TKO SU KANDIDATI PO KOJIMA BI SE MOGLE ZVATI ULICE U ZAGREBU? Hrvatska glazbena legenda među Carem Heraklijem, Jankom Bobetkom i Coco Chanel

Autor: Mia Peretić

Možda ste se, prolazeći zagrebačkim ulicama, nekad zapitali kako se dodjeljuju imena naseljima, ulicama i trgovima u Zagrebu?

Za to je nadležno tijelo Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova u Gradu Zagrebu na čiji prijedlog Gradska skupština imenuje i preimenuje ulice.

Javnost je posebno zaintrigirao slučaj iz 2017. godine kada Trg maršala Tita preimenovan u Trg Republike Hrvatske, a rasprava o toj točki dnevnog reda trajala je čak četiri sata. Za odluku je tada glasalo 29 zastupnika, 20 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Kako je do te promjene uopće došlo?

Za podruje Grada Zagreb vodi se jedinstven Fond imena prema kojem se, u pravilu, određuju imena javnih površina, osniva ga Odbor i objavljen je na internetskim stranicama Grada Zagreba. Pisane prijedloge za uvrštenje pojmova, datuma, odnosno imena osoba u Fond Odboru mogu podnositi gradski zastupnici i klubovi gradskih zastupnika te radna tijela Gradske skupštine Grada Zagreba, gradonačelnik Grada Zagreba, vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora u Gradu Zagrebu, političke stranke, vjerske zajednice, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, obrazovne, znanstvene, kulturne i druge ustanove i pravne osobe, građani i udruge građana.

Prijedlozi za uvrštenje u Fond imena moraju biti obrazloženi i sadržavati sve bitne podatke o zemljopisnim pojmovima, toponimima, povijesnim događajima i datumima, pokretima, organizacijama i ustanovama, osobama i drugim odgovarajućim pojmovima, uključujući i životopise osoba, povijesne činjenice, društveni kontekst, etimologijsko značenje pojma i slično.

Na temelju prijedloga, u Fond imena Odbor može uvrstiti pojmove, datume odnosno imena osoba za koje ocijeni da su valjano obrazloženi i argumentirani te za koje je dostavljeno dovoljno podataka na temelju kojih se mogu uvrstiti u Fond imena.




Screenshot/Fond imena

A što je uvršteno u Fond? Bernardić predložio Červenka, Bandić Šprema, a HDZ Stepinca

Na internetskim stranicama Grada Zagreba dostupan je popis Fond imena, ažuriran 6. studenog prošle godine. U tablici se nalazi ime koje se predlaže, njegov opis, predlagač i datum upisa u Fond. Dakle, radi se o imenima koja bi danas-sutra mogla osvanuti na nekoj od ploča na ulicama i zgradama.

Zavirili smo u popis i vidjeli neke uistinu zanimljive prijedloge te smo odlučili izdvojiti neke koji su nam najviše zapeli za oko. Tako su među kandidatima, po kojima bi se jednom mogla nazvati koja zagrebačka ulica, našli i 204. Vukovarska Brigada koju je 2008. godine uvrstila Udruga pravnika Vukovar 1991. godine, general Janko Bobetko koji se u Fondu nalazi na prijedlog Udruge Majke hrvatskih sokolova, hrvatski vojni časnik i stožerni general Zvonimir Červenko koji je 2012. u Fond uvršten na prijedlog bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića, bivši predsjednik Sabora Boris Šprem, kojeg je uvrstio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i kardinal Alojzije Stepinac kojeg je 2011. godine u Fond predložio HDZ.




Screenshot/Fond

Na popisu imena Fonda našla su se tako imena brojnih znanstvenika, umjetnika, političara, pisaca, glazbenika, aktivista za ljudska prava, vojnih lica ali i imena gradova i država. Primjerice, gradonačelnik Bandić je 2012. godine u Fond uvrstio grad Sankt Peterburg. Zanimljivo je i da se na popisu, u društvu Cara Heraklija, dizajnerice Coco Chanel i Nade Dimić našao i poznati hrvatski kantautor Arsen Dedić koji je 2015. u Fond uvršten od strane Odbora.

Cijeli popis možete provjeriti OVDJE.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.