Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

‘TKO PROVODI KONTROLU?’ Domovinski pokret upozorava: ‘Ne postoje dovoljno razrađeni mehanizmi’

Autor: Ivana Ivandić

U ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, saborska zastupnica Ružica Vukovac govorila je u Hrvatskom saboru o nedostatnim kontrolnim mehanizmima kod trošenja novca iz Europskih fondova.

Vukovac upozorava kako bi se pred Vladom RH mogli pojaviti novi veliki problemi zbog milijardi eura koje će Hrvatska dobiti kroz nove mehanizme Europske unije za borbu protiv posljedica pandemije, kao i novca namijenjenog obnovi Grada Zagreba.

Ističe kako trošenje europskih milijardi podrazumijeva i vrlo strogu kontrolu koja se provodi preko OLAF-a, dakle preko Europskog ureda za borbu protiv prijevara, a uskoro će se i dodatno pojačati putem novoformiranog Ureda europskog javnog tužitelja – koji bi trebao surađivati s hrvatskim institucijama.

“Upravo ovih dana hrvatska javnost svjedoči kako u Republici Hrvatskoj ne postoje dovoljno razrađeni mehanizmi neovisne kontrole. No, kad govorimo o nepravilnostima oko trošenja novca iz europskih fondova, naša Vlada bi se vrlo skoro mogla naći na udaru OLAF-a, ali i Ureda europskog javnog tužitelja. Inače, OLAF je institucija koja istražuje prijevare povezane s proračunom EU-a, korupciju i ozbiljne prekršaje unutar europskih institucija te izrađuje politiku borbe protiv prijevara. Iako je OLAF dio Europske komisije, on je operativno neovisno tijelo”, ukazala je.

Otvara se pitanje mogućih zlouporaba položaja i ovlasti

Vukovac je govorila o dodatnoj kontroli korištenja sredstava iz EU fondova temeljem prijava koje podrazumijevaju moguće nepravilnosti i prijevare koje nisu uspjela detektirati domaća tijela iz sustava upravljanja i kontrole korištenja fondova EU-a, u čijem je to opisu posla.

Ističe da je takvih prijava sve više, a one otvaraju pitanje mogućih zlouporaba položaja i ovlasti odgovornih osoba u institucijama nadležnim za upravljanje i kontrolu korištenja fondova EU- a.
“Podsjetit ću vas na upozorenja koja je Hrvatska, ne tako davno, dobila od strane Europske komisije. Christina Borchmann tada je na opsežnom izvješću od 19 stranica upozorila Hrvatsku na nepravilnosti u provedbi Programa ruralnog razvoja. Tada smo imali umjetno stvaranje uvjeta, tvrtke koje su osnivane tri mjeseca prije raspisivanja natječaja i dobivale prednost upravo zbog toga, tvrtke s istim vlasnicima, istim adresama. Zbog navedenog je Hrvatskoj bila zaustavljena isplata potpora u poljoprivredi”, poručila je Vukovac.

Smatra da kada se govori o nedostatku kontrolnih mehanizama, zapravo se govori o manjkavosti koja nije od jučer, a za koju Vlada nije uspostavila adekvatan mehanizam neovisne kontrole trošenja europskog novca niti je za takvo što uopće pokazala bilo kakav interes.

Postavlja se pitanje – tko provodi kontrolu?
“Iako u Hrvatskoj imamo Službu za suzbijanje nepravilnosti i prijevara koja s razine Ministarstva izravno surađuje s OLAF-om i Europskom komisijom i upravo kroz tu službu kao neovisno tijelom trebao bi se štititi financijski interes Europske unije ali i Republike Hrvatske te provoditi borbu protiv korupcije, odnosno malverzacija s novcem iz EU fondova, primjerice, ako postoji sumnja da je prilikom izrade natječaja netko manipulirao s kriterijima za odabir pojedinih projekata, takve sumnje trebalo bi kontrolirati neovisno tijelo – jer se podrazumijeva da prijevara kreće iz samih institucija”, ukazala je.

Dodala je da se Ministarstvo financija očitovalo kako Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara, u okviru svoje nadležnosti, nema ovlasti provođenja kontrola i utvrđivanja nepravilnosti.

“Postavlja se pitanje tko onda provodi kontrolu? Tko u Hrvatskoj provjerava natječaje i javne nabave? Drugim riječima, u Hrvatskoj ne postoji neovisno tijelo koje bi moglo provjeriti provođenje natječajnih postupaka, postupke javne nabave, određivanje i kontrolu kriterija i slično”, zaključila je.

Navodi da zakonitost i ispravnost dodjele sredstava nitko ne kontrolira na administrativnoj razini, već se to šalje DORH-u ili MUP-u koji su, kako tvrdi, ionako pretrpani poslom, a niti nisu stručnjaci za EU fondove. Jedina služba koja ima stručna znanja i koja bi mogla provoditi takvu kontrolu, nema za to ovlasti, poručila je.

“Hrvatska ima ozbiljan problem koji se može svesti na staru latinsku izreku: Tko će čuvati same čuvare?!”, zaključila je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.