Foto: Goran Mehkek / CROPIX

TKO PJEVA ČETNIČKE PJESME? ‘Autentični đak Vojislava Šešelja’, ovako je Milorad Popović počastio srpskog predsjednika

Autor: Ana Korenić

U Bujicu se uživo iz Podgorice javio predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika Milorad Popović, koji je posebno prokomentirao način na koji je otišao Irinej, a prije njega i Amfilohije:

“To je jedan zaista neobičan sociološki, kulturološki i politički fenomen, na svaki način i njime bi se trebala baviti jedna poveća grupa fenomenologa! To je bila jedna potpuna ekstaza jednog poganskog svijeta… Vjerovao sam da je nezamislivo, u bilo kojoj europskoj zemlji – da u bolnicu tijekom pandemije uđe pedesetak popova s pratnjom i to još u infektivni odjel! Da mala djeca i starci ljube pokojnika, što je izazvalo enormnu zarazu u Crnoj Gori! To je nešto, što govori o političkoj, duhovnoj i svakoj drugoj situaciji, danas u Crnoj Gori.”

“Amfilohije Radović je, prije svega, predvodio jedan militantni, zilotski, politički, kleronacionalistički pokret, koji je bio udarna pesnica velikosrpskog nacionalizma,” podsjetio je Popović na ulogu bivšeg šefa SPC-a u Crnoj Gori: “Imamo jednu kontinuiranu, 150-godišnju hegemonističku aspiraciju Srbije prema Crnoj Gori, prije svega Jadranskome moru. SPC je danas, poslije pada komunizma, najmilitantniji dio srpskog društva! To nije ni srpska vojska, ni policija, ni Radikalna stranka, to je upravo SPC – taj svetosavski, justinovski, zilotski svijet, koji je antieuropski i antidemokratski. Oni sve što nije pravoslavno i srpsko, smatraju neprijateljskim!”

Aleksandar Vučić je autentični đak Vojislava Šešelja“, komentirao je Milorad Popović u novoj epizodi Bujice istup srbijanskog predsjednika na posljednjem ispraćaju patrijarha Irineja: – On je po svojoj strasti i mentalnom sklopu, jedini Šešešljev đak. I u tom smislu, on svim silama pokušava relativizirati ideju velike Srbije.

“Tamo gdje su izgubili ratove, Srbi su dosta kooperativni,” naglasio je Popović i spomenuo pojedince iz SPC-a u Hrvatskoj: “Ovim vašim niškim specijalcima, puna su usta medenih riječi o suživotu, osim kad popiju pa zapjevaju neku četničku pjesmu!”
“Tamo gdje misle da mogu ostvariti svoje nacionalističke projekte, koji su uvijek praćeni ratom, zločinima, subverzijama, atentatima i terorizmom, vrlo su brutalni” nastavio je: “u dijelu BiH i Crnoj Gori to posebno dolazi do izražaja jer svim sredstvima idu na ljude koji se protive tom hegemonizmu i srbizmu”.

“Danas se u Crnoj Gori najavljuje nova vladajuća struktura, koja je, ustvari, sekcija četničkog savjeta, a više od pola ministara ili su u krvnom srodstvu sa srpskim popovima ili rade u njihovim kancelarijama”, rezolutan je ugledni književnik.

U svakom slučaju, odlazak Amfiohija Radovića ogroman je gubitak za velikosrpske nacionaliste u Crnoj Gori, zaključio je Milorad Popović.
Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Autor:Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.