Photo: Josip Regovic/PIXSELL

TKO JE ČOVJEK OD NAJVEĆEG PLENKOVIĆEVOG POVJERENJA? Vjeruje mu i više nego Jandrokoviću! Dao mu važan zadatak!

Autor: 7dnevno

Novi val pandemije koronavirusa, afera Janaf, a potom i pucnjava pred Banskim dvorima, sve su to događaji koji su u sjenu bacili pripreme za drugi krug unutarstranačkih izbora u HDZ-u, čime će se nastaviti svibanjski izborni procesi. Kao što je poznato, na HDZ-ovim izborima u ožujku opcija aktualnog premijera Andreja Plenkovića u cijelosti je ovladala strankom pa na poziciji njegova zamjenika sjedi ministar branitelja Tomo Medved koji je uskočio na poziciju Milijana Brkića, pobijedivši pritom protukandidata Ivana Penavu, koji je u međuvremenu napustio HDZ i pridružio se Škorinu pokretu.

Uz to, u Predsjedništvo stranke ušli su također Plenkovićevi kadrovi Zdravka Bušić, Ivan Anušić, Branko Bačić i ministar prometa Oleg Butković. Svi su oni za sobom ostavili kandidate Opcije za promjenu koju je okupio Miro Kovač. To što je Plenković pobijedio Kovača i njegov tim još ne znači da je i formalno u cijelosti ovladao strankom, zbog toga mu je važno da se unutarstranački izbori nastave što prije i da u važne stranačke ogranke ubaci svoje kadrove kako bi konačno ovladao HDZ-ovim terenom i na njemu eliminirao potencijalne protivnike i nezadovoljnike, koji su doduše nakon pobjede na srpanjskim parlamentarnim izborima sve tiši.

No, Plenković je strateg pa vrlo dobro zna da politička tišina nikada nije dugog vijeka, a osim toga, prvi čovjek Vlade vrlo dobro zna da se u svaku političku borbu ulazi sa saveznicima i ljudima od najvećeg povjerenja. U ovom njegovu novom HDZ-u titula osobe od najvećeg Plenkovićeva povjerenja dopala je glavnog tajnika stranke Krunoslava Katičića, kojemu Plenković vjeruje i više nego njegovu prethodniku Gordanu Jandrokoviću, što također ne iznenađuje jer su Katičić i premijer prijatelji od djetinjstva. To je prijateljstvo Plenković naumio iskoristiti za potpuni preustroj i preuzimanje HDZ-a, kojega do kraja kani isprofilirati kao stranku centra, a sve po zagovoru svojih europskih šefova. Shodno tome, Katičić u idućih desetak dana provodi pripreme hodograma izbora vodeći računa o epidemijskim uvjetima koji su prekinuli izbore za predsjednike i potpredsjednike stranačkih organizacija koji se također biraju po principu “jedan član, jedan glas”.

Nema idile

Kada će se izbori uistinu održati, kako će sazvati skupštine lokalnih organizacija koje će birati delegate za Sabor, kao i sam Sabor stranke na kojem će se birati nova središnja tijela stranke, pitanja su kojima se u ovim koronavirusnim vremenima bavi Katičić, ali i pitanja o kojima se raspravljalo na nedavno održanom sastanku užeg vodstva stranke, koji nije prošao u idiličnom tonu. Naime, dio visokopozicioniranih HDZ-ovaca uvjeren je kako se unutarstranački izbori ne bi trebali održavati naprasno te da treba voditi računa i o lokalnim izborima koji se održavaju u svibnju iduće godine, pa prema tome valja tempirati i vrijeme u kojem će se odviti ovi unutarstranački procesi o kojima se često govori u dosta nezgodnom trenutku, dok Hrvatska na dnevnoj bazi broji oko četiristo novozaraženih.

Plenković se nije previše osvrtao na te povišene tonove na druženju stranačke vrhuške, on vjeruje kako su te kritike zapravo pokušaj vodstava pojedinih organizacija da zadrže trenutačni status do lokalnih izbora, jer nekima od njih takav status jamči kandidaturu na tim izborima, a kandidatura rezultira opstankom. Za odgodu izbora prema Plenkovićevoj teoriji zalagali su se oni kojima prijeti opasnost od toga da izgube prevlast u svojim ograncima, što se pokazalo u nekim dijelovima HDZ-a u kojima su izbori ipak uspjeli proći prije karantene.

Kako to obično biva, i Predsjedništvo HDZ-a podržalo je Plenkovića u nastojanjima da se drugi val izbora održi prije lokalnih izbora, a pritom njegovi ljudi u stranci ne mare previše za one koji kažu da bi ti procesi mogli poremetiti odnose u lokalnim organizacijama koje očekuju svibanjski izbori, niti se u novom Plenkovićevu HDZ-u mari za novi statut stranke prema kojem će se izbori na razini lokalnih organizacija morati održati ponovno nakon lokalnih izbora. Predlagalo se na stranačkom sastanku da se umjesto šefova kojima je mandat istekao ovog proljeća odlukom HDZ-ova Predsjedništva imenuju povjerenici i povjerenstva koja bi stranku vodila na lokalnim izborima, ali je šef stranke i taj prijedlog dočekao na nož, i to uz potporu svojeg saveznika Medveda koji je zagovornik toga da se unutarstranački izborni procesi ipak nastave.




Strah od izbora

Medved je uvjeren da će se HDZ time obraniti od kritika jer su uostalom i parlamentarni izbori održani u nezavidnim epidemijskim uvjetima, a uz to, ministar branitelja uvjeren je da bi odgađanje izbora moglo rezultirati nezadovoljstvom među članovima te je uvjeren da bi stranka mogla loše proći na lokalnim izborima baš zato što nisu pravodobno proveli stranačke. Imajući u vidu sve te argumente, Plenković je u novi val izbora ušao po hitnom procesu i bez previše pompe, povjeravajući Katičiću provedbu toga važnog zadatka.

Za Plenkovića i njegove kadrove najvažnija je čistka onih stranačkih organizacija u kojima još  sjede kadrovi Milijana Brkića, poseban se naglasak stavlja na zagrebački HDZ, no tu su i pojedini slavonski, ali i dio dalmatinskih ogranaka u kojima se pripremaju velike kadrovske čistke kojima je cilj Plenkovićevo potpuno preuzimanje HDZ-a. Opciju da se unutarstranački izbori održe što prije podržao je i Ivan Anušić, ali i Oleg Butković, šefu je zeleno svjetlo dala i Bušić, dok su se za odgodu izbora zalagali Ante Sanader i Tomislav Čuljak, međutim, Sanadera je Plenković prigrlio silom prilika i on na njega nema nikakav utjecaj, dok predsjednik HDZ-a intenzivno radi i na distanciranju od Čuljka s namjerom da njegovu ulogu u slavonskim ograncima stranke preuzme Anušić, oduzimajući time Čuljku ulogu jednoga od najutjecajnijih HDZ-ovaca u ravnici.




Da se u HDZ-u doista situacija kadrovski mijenja, potvrđuje i to što je Željko Turk do izbora imenovan vršiteljem dužnosti u HDZ-u Zagrebačke županije, do čega je došlo nakon uhićenja velikogoričkoga gradonačelnika Dražena Barišića koji je u HDZ-u također slovio za Brkićeva čovjeka. Kad je o ljudstvu riječ, poznato je da je Barišića u Saboru zamijenio Mato Čičak, a u vladajućim redovima zabrinuti su i za zdravstveno stanje svojeg zastupnika Josipa Đakića koji je zbog koronavirusa završio na respiratoru. Ne brinu se u vladajućim redovima za Đakića samo zbog ljudskosti nego i zbog toga što im je većina nakon parlamentarnih izbora ionako upitna pa im je svaki zastupnik važan za opstanak.

Upućeni pak svjedoče da se Đakić uspješno oporavlja, no kada bi se mogao vratiti u sabornicu, nije poznato pa se po političkim kuloarima i među HDZ-ovcima sve češće govori i o njegovoj potencijalnoj zamjeni. Sve u svemu, Plenkovića očekuje još jedan izazovan period, međutim, on je dosad pokazao da mu je pozicija sigurna pa ni sada ne mora previše strahovati za omjere snaga u HDZ-u.

Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.