fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

TKO ĆE SMJETI NA HRVATSKU PLAŽU? Žestoka makljaža u Saboru, Butković priznao: ‘Nije ovo kapitulacija’

Autor: M.P.

Zastupnici u Saboru raspravljaju o prijedlogu zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je i prije nego je došao na dnevni red izazvao oštru kritiku saborske oporbe. SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac upozorava, komunalni redari će paradirati obalom.

“Ministre, kada ste uznemirili cijelu Dalmaciju, Istru i Primorje, predvidjeli ste da ćete plaže ograđivati i naplaćivati pa ste odustali od toga, sve te izjave ste tada zvali nebulozama, Uvjeravate nas da nema straha. Kako nema ako u zakon uvodite komunalne redare koji će paradirati obalom i paziti ako se domicilno stanovništvo želi kupati na plaži”, rekla je zastupnica.

Ivana Kekin iz Zeleno-lijeve koalicije od ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića, tražila je odgovor na iduće pitanje.


“U čl. 84 ovog zakona kaže se da se morske plaže koje čine funkcionalne cjeline s izgrađenim objektima ne smiju ograditi, hoćete li izrijekom staviti da nema nikakvog ograničavanja opcija upotrebe i da plaže posebnih namjena ne smiju ostvarivati profit?”, pitala je ministra.

“Da, tako će pisati kako sam rekao. S ogradom se ne smije ograđivati. Ograda je ograda, ako je ona fizička i kada je čovjek tamo. Mi smo s odredbom ‘ne smije se ograditi’ mislili da smo sve pokrili i pokazali smjer kojem se ide. Piše da se plaže, ni javna ni morska, ne smiju ograditi”, rekao je rezolutni ministar.

Butković: Nema privatizacije pomorskog dobra

Opširno objašnjenje dao je još u predstavljanju Zakona.

“Prijedlog Zakona ne mijenja pojam pomorskog dobra iz općeg dobra u javno dobro, ostaje predmet interesa nad kojim svi imaju pravo, pomorsko dobro može se dati u koncesiju, no nema privatizacije, već učinkovitije upravljanje i zaštita. Jasno se propisuje tko i pod kojim uvjetima smije graditi na pomorskom dobru. Pitanje plaža i upotrebe, to je posebno bitno svima, zakon je propisao da ograđivanje plaža nije dozvoljeno, koncesionar ne smije na cijelu pažu postavljati ležaljke, svi imaju pravo pristup plažama, ograda i privatizacije nema”, rekao je ministar te Glasovac poručio da je ‘pobrkala lončiće’.

Oporba: HDZ objavljuje rat domicilnom stanovništvu, vladajući: Što vi niste mijenjali?

I tada se argumentacija vladajućih okrenula tako da su krenuli optuživati oporbu da su i sami donosili zakone koji su omogućavali ograđivanje plaža te da su propustili, aludirajući na mandat vlade SDP-a, sami donijeti promjene koje danas traže od Vlade.

“Najveća nebuloza je da ste zakon donijeli 2003., a 2015. ste na vašoj vladi imali prilike po pitanju svega što govorite nešto napraviti. Komunalni redari su dodatno uvedeni uz djelatnike lučke kapetanije i inspektore”, rekao je ministar.
Glasovac ga je ispravila: “Po zakonu iz 2003. godine nije omogućeno ograđivanje plaža. HDZ objavljuje rat domicilnom stanovništvu, sjajno”.

No, HDZ-ovci su odlučili nastaviti istom linijom argumenata – oporba je i sama, kada je bila na vlasti, donijela nepovoljan zakon i danas prigovara.

Tomislav Klarić (HDZ) ministru Butkoviću je tako uputio molbu za pojašnjenjem.
“Kažite, je li SDP-ov prijedlog zakona, koji su usvojili na svojoj vladi, omogućavao ograđivanje plaža te to poticao, za razliku od ovog zakona?”.

“Ne ulazim i ne kritiziram zakon koji su 2015. donijeli kada je Grbin bio zastupnik, a pojedinci u Vladi, smetalo me da ti ljudi sada pozivaju ljude na prosvjed, a predlagali su i pisali nešto drugo. Njihov prijedlog zakona dozvolio bi sve suprotno od onoga za što se danas zalažu”, odgovorio je ministar i dobio potporu drugih HDZ-ovaca.

Đakić: Naslušali smo se povika združene oporbe za Rusiju

“U ovom zakonu ste jasno definirali sve što je potrebno, naročito da će se skinuti ograde s plaža koje su ograđene. Naslušali smo se povika združene oporbe za Rusiju, ne za Hrvatsku, vidimo da je plaže u Istri, kao i Primorsko – goranskoj županiji ogradila SDP-ova vlada, žele reći da je zakon nevaljao, jasno se kaže u zakonu da se plaža ne smije ograditi”, poručio im je Josip Đakić.

“Zakon koji je donio SDP je omogućio ograđivanje plaža, ovim zakonom toga više nema. Cijela plaža bit će dostupna svima, bez obzira upravlja li jedinica lokalne samouprave ili koncesionar. S obzirom na sve to mogu zaključiti da takozvana ujedinjena oporba ujedinjeno manipulira, plasira izmišljotine i straši ljude”, rekla je HDZ-ova Majda Burić.

Butković na kraju priznao: Nije ovo kapitulacija, doradit ćemo što treba

No, ministar Butković na kraju je morao priznati da neke stavke Zakona ostavljaju određene nedorečenosti.

“Ja sam pratio raspravu oporbe, izdvajam SDP, oni su donijeli Zakon, no i drugi zastupnici oporbe, ovo što se kazalo da bi moglo biti nešto dvosmisleno, naša intencija je bila nema ograđivanja. Ovo je prvo čitanje, sve što će bolje pojasniti propatit ćemo, nije to kapitulacija, ovo je stvar ozbiljna, mi ćemo doraditi, jasnije napisati, iako je intencija da nema ograđivanja”, tvrdi Butković.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.